Opozice se pokusí sesadit vládu kvůli Kalouskovi, sok Rath bude chybět

Praha - Počtvrté v tomto funkčním období, ale poprvé bez poslance Davida Ratha (nez.) se pokusí opozice vyslovit kabinetu Petra Nečase (ODS) ve středu nedůvěru. Zatímco při předchozích pokusech Rath nikdy nevynechal příležitost ke kritice vlády, tentokrát bude místo ve sněmovně za zdmi vazební věznice.

Pro bývalého středočeského hejtmana, který v litoměřické vazbě čeká na soud kvůli obvinění z korupce, bude absence o to významnější, že důvodem pro případný pád vlády je tentokrát přímo osoba ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Právě řečnické výměny mezi Rathem a Kalouskem kvůli ministrovu údajnému alkoholismu a hejtmanovu mnohoženství byly ve sněmovně pověstné.

Rath v dolní parlamentní komoře nezopakuje například svoje vystoupení z 26. dubna loňského roku, kdy ČSSD a KSČM chtěly Nečasův kabinet sesadit na druhý pokus.

"Dámy a pánové, pan ministr Kalousek se tady pasoval do role bojovníka proti premiérům, kteří chtěli zbohatnout. Jemu osobně už se to podařilo. Já doufám, že na tom neměly podíl ty padáky, které se zapomínaly nebo neuměly otevírat, a podobné aféry," uvedl tehdy Rath.

"Čili dříve, než začne ukazovat prstem a vytahovat kostlivce ze skříní, tak by se měl podívat na ty své rakve a své kostlivce, kterých má za těch dvacet let politiky požehnaně. On patří mezi ty, kteří z té hromady másla, co má na hlavě, není skoro ani vidět," dodal teď už vazebně vězněný poslanec.

David Rath během schůzí o vyslovení nedůvěry vládě nešetřil ani premiéra Nečase.

"Zvláště v situaci, pane premiére, kdy víme, že se scházíte s policejním prezidentem a s dalšími vysokými funkcionáři policie, tak si myslíte, že vám někdo nejenom v této sněmovně, ale v této zemi bude věřit slova o objektivním policejním vyšetřování? Vždyť vy jste jeden z podezřelých!" horoval Rath 21. prosince 2010. Tehdy vládní koalicí cloumaly spory o změnu na postu policejního prezidenta, kam se pak v lednu 2011, Nečasovi navzdory, dostal nynější šéf Petr Lessy.

A je to právě Lessy, kdo nyní rozděluje politickou scénu. Ve čtvrtek 12. července totiž vyšlo najevo, že mu volal ministr Kalousek a zajímal se o okolnosti vyšetřování kauzy CASA. Policií zpochybněná armádní zakázka přitom už vedla k vydání bývalé ministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Jakkoli se ministr financí snažil kolegy ve sněmovně přesvědčit, že policejní žádost je vykonstruovaná.

"Musím říci, že postupu pana policejního prezidenta v posledních dvou týdnech příliš nerozumím. Respektive se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře," prohlásil na Lessyho adresu v úterý Nečas a dodal: "Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického policejního sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru už jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné."

Ministr Kalousek už policejního prezidenta vyzval, aby pro své tvrzení buď předložil důkazy, nebo "šel šlapat chodník na Ostravsku".

Opozice ve středu potřebuje získat k případnému svržení Nečasova kabinetu 101 hlasů. Vládní koalice ODS, TOP 09 a frakce LIDEM má ze dvousetčlenného sboru dohromady 100 lidí proti. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě nepodpoří ani bývalí členové ODS Pavel Bém a Michal Doktor. Ani čtvrtý pokus opozice tak zřejmě neuspěje, i když se k němu poprvé připojí strana Věci veřejné.

Vláda čelila pokusu o vyslovení nedůvěry už 21. prosince 2010, 26. dubna 2011 a 20. března 2012. Poprvé ji podrželo 113 poslanců, 80 usilovalo o její pád a schůze trvala bezmála čtyři hodiny. Na druhý pokus se zvýšil počet odpůrců kabinetu na 84, zachování vlády chtělo 114 zákonodárců a debata s hlasováním probíhala od půl třetí až do deseti do večera. Poslední schůze o nedůvěře trvala mírně přes pět a půl hodiny, ve výsledku vládu nechtělo 85 poslanců a podrželo ji 113 zákonodárců.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy