Do téhle vlády by mě nikdo nedostal, říká exministr Ruml

Praha – Já bych v takové vládě nebyl, říká bývalý ministr vnitra Jan Ruml v rozhovoru pro časopis Týden. Bývalý politik patřil k zakladatelům Unie svobody, strany, která měla přinést na konci 90. let program ODS bez Václava Klause.

Část rozhovoru uveřejnil server týden.cz jako ochutnávku nadcházejícího čísla. A i ona ochutnávka přináší zajímavé informace někdejšího člena ODS. Přestože v politice již několik let není, stále ho zajímá. „Politika mě vzrušuje, ať už jsem v ní, nebo mimo ni. Myslím, že to nikdy nepřestane,“ řekl pro Týden.Současnou vládu dokonce chválí za ambiciózní program seškrtání veřejných výdajů. Problém vlády je však umět tyto kroky vysvětlit občanům. „Je třeba si uvědomit, že nějakou vládu tenhle stát mít musí. A tohle je vláda, která má velmi ambiciózní program na seškrtání veřejných výdajů a částečně se jí to i daří. Problém vlády ale je, že to nedokáže nikomu vysvětlit. Proč to dělá, jaké to bude mít dopady na různé složky obyvatelstva…,“ prohlásil Ruml pro Týden.Ony dopady dost možná vláda neříká, protože je nezná a střílí od boku. Ruml k tomu pro Týden říká: „Možná to neříká záměrně, protože ty dopady sama neví. Samozřejmě já bych v takové vládě nebyl. Už proto, že je tam celá řada lidí, kterých si nevážím“.Těmi lidmi, jichž si neváží, jsou Bendl, Chalupa a Blažek, které podle Rumla Nečas do vlády přizval jen proto, aby posílil své postavení ve straně. Přestože se nedají označit za odborníky a Ruml o nich pochybuje i z lidského hlediska.Jan Ruml patřil k českému disentu v období totality. Podepsal Chartu 77. V roce 1992 byl za ODS zvolen poslancem ve Federálním shromáždění. Mezi lety 1992 a 1997 zastával funkci ministra vnitra. Společně s korunním princem ODS Ivanem Pilipem založil názorovou platformu uvnitř ODS, která se stavěla ostře proti předsedovi strany Václavu Klausovi v souvislosti s pochybným sponzorováním ODS. Pro tyto události se používá označení Sarajevský atentát.Situace vyvrcholila v roce 1998, kdy Ruml s Pilipem založili Unii svobody, a Ruml se stal předsedou této strany. Rezignoval hned následující rok. Od roku 1998 byl senátorem a jeho aktivní politická kariéra skončila v roce 2004 spolu s mandátem senátora. Unie svobody, časem přejmenovaná na Unie svobody – Demokratická unie, byla rozpuštěna v roce 2011. O rok dříve vstoupil její první předseda do Strany zelených.

Související

Chramostová, Vlasta

Česko se loučilo s režisérem Milotou (†85), Chramostová přinesla 57 růží

S kameramanem Stanislavem Milotou se dnes v Praze vedle blízkých rozloučili také profesní kolegové a představitelé kulturního i politického života. Do velké obřadní síně krematoria ve Strašnicích dorazili herci Ondřej Pavelka, Petra Špalková, Jiřina Bohdalová a Jan Potměšil, divadelní režisér Daniel Špinar, scenárista Petr Jarchovský nebo filmový střihač Jan Mattlach. Signatáře Charty 77 Milotu, který je oceňován i za nekompromisní občanské postoje, na poslední cestě doprovodili také disident a spisovatel Petr Placák, předseda a zakladatel spolku Šalamoun John Bok, bratr bývalého prezidenta Václava Havla Ivan, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo politik Jan Ruml.

Více souvisejících

Jan Ruml

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy