Reportéři ČT: Vysočanská měla být zbourána!

Praha – Dění kolem Dopravního podniku hlavního města Prahy udivuje snad celou republiku. Reportéři ČT se podívali na zoubek jedné z pochybných zakázek, které vytvořilo vedení podniku za generálního ředitele Martina Dvořáka.

O Vladimíra Liche na postu generálního ředitele DPP stál primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Za zády primátora byl však Lich na konci minulého týdne odvolán kvůli údajnému manažerskému selhání, kdy neřešil problémy dostatečně rychle. Jeho odvolání však přišlo těsně poté, co podal trestní oznámení zahrnující řadu pochybných zakázek, kterými vyváděla organizovaná skupina s Dvořákem miliony z podniku.

K tomuto závěru dospěla řada právníků Transparency International, které do podniku pozval Lich spolu s primátorem Svobodou. Jejich analýza je výbušným materiálem a vedla proto k podání trestního oznámení. Lich pro Reportéry ČT uvedl, že nenarazil na smlouvu, která by byla pro DPP (potažmo pro město) ekonomicky výhodná.

Reportéři ČT se zaměřili na prodej majetku DPP, který se týkal stanic metra Českomoravská, Vysočanská a Kačerov. Podnik prodával vestibul metra, autobusové nádraží i zastávky a okolní pozemky. Zastávky a nádraží si chtěl podnik zpětně pronajímat od nového vlastníka. Podle člena Asociace realitních kanceláří je toto běžné, ale jde o to, jak jsou nastaveny podmínky.

Podnik se rozhodl pozemky a vestibuly prodat kvůli drahé údržbě, ačkoli podnik sám pronajímal prostory, kde byly otevřeny krámky, jimž se na místě dařilo. Dvořák k závěrům o nevýhodnosti pozemků dospěl na základě ekonomických analýz, které jsou však dnes k nedohledání.

DPP prodej pozemků skrýval pod pojmem: revitalizace metra. Stanice Českomoravská a Kačerov jsou ve značně špatném stavu, avšak vestibul Vysočanské byl otevřen teprve v roce 2000. Minulý generální ředitel DPP Dvořák však Reportérům řekl, že bylo velmi nutné Vysočanskou prodat kvůli tomu, že je stará 30 let. Má to zřejmě lehounce popletené.

Pochybný byl už sám o sobě průběh soutěží. Developeři měli na rozhodnutí pouze třicet dní, během nichž museli předložit architektonické návrhy budov, které by na prodávaných místech postavili. Čemuž nerozumí experti v oboru a pochybují nad kvalitou takových rychle upečených návrhů. Advokátka přizvaná Reportéry ČT nechápe, že podnik, který dlouho věděl o údajném neupotřebení pozemků, donutil developery k rozhodnutí během pár dní.

Do soutěží se pak přihlásili dva či tři zájemci o tyto lukrativní pozemky v centru měst a navíc přímo u pražského metra. Podle Reportérů byly dva pouhým křovím v soutěži. Jedná se o firmy FINEP a SPS. Jejich studie totiž byly značně laické oproti vítěznému návrhu. Firmy však tvrdí, že nepředkládali záměrně nekvalitní návrhy, ale jsou dle nich plnohodnotné. Podle advokátky se zdá, že FINEP ani vyhrát nechtěl, když se proti rozhodnutí komise neodvolal.

O pozemky na stanicích metra se soutěžilo. Podle Liche byly navíc nabízené pozemky značně podhodnocené. Podnik je prodával za 2,5 až 6 tisíc korun za metr čtverečný. Na Vysočanské a Českomoravské byl metr čtverečný nabízen za 10,5 tisíce, na Českomoravské však nakonec prodán za pouhé 4 tisíce a na Vysočanské metr za 6 tisíc. Na Kačerově byla cena nabídky 6 tisíc, avšak vítězná nabídka byla za 2,5 tisíce za metr. Cenový rozdíl v konečném výsledku činí řádově desítky milionů korun. Dvořák byl však spokojen.

Tyto ceny zaplatily tři firmy: Crescon Alfa, Creoscon Beta, Asset Bloom. Zajímavostí však je, že všechny tři mají pouze jednu mateřskou firmu Crescon a u zakládání byla pokaždé firma Šachta & Partners, jejíž právníci firmy převedli na nové vlastníky až půl roku před soutěží. Dalším problematickým aspektem je to, že právníci pana Šachty kontrolovali prostřednictvím firmy Peskim soutěž, ačkoli posledně zmíněná firma soutěž spoluorganizovala. Právníci firmy Šachty & Partners byly za Martina Dvořáka advokáty DPP.

Pozemky osud nebyly prodány kvůli přezkumům smluv.

Související

Více souvisejících

Martin Dvořák Vladimír Lich

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy