Poslanci rozhodnou, zda začnou ubývat děti v ústavech a podpoří se pěstouni

Praha - Z pěstounů se stanou profesionální opatrovníci, jedna dávka pěstounské péče bude činit 8000 korun. Navíc by se děti měly dostávat k pěstounům podstatně rychleji než v současné době, zamýšlí zákon o sociálně-právní ochraně dětí, který bude sněmovna projednávat na své zářijové schůzi.

Předlohu už poslanci jednou schválili, Senát ji ovšem vrátil. Horní parlamentní komora tvrdí, že norma není kvalitní a vytváří z pěstounství trh. Senátoři se obávají, že nebude dostatek pěstounských rodin, že předloha úplné zlikviduje kojenecké ústavy, dětské domovy nebo Klokánky.Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že zákon má zajistit, aby děti vyrůstaly v co nejpřirozenějším prostředí, když selžou jejich biologické rodiny. Právě v pěstounských rodinách by děti měly na přechodnou dobu pobývat, než se situace v jejich vlastní rodině zlepší, nebo se pro ně najde rodina náhradníStát proto chce podpořit pěstounské rodiny aby se jejich počet zvýšil a profesionalizovaly se. V rámci této snahy už nebude odměna pěstouna sociální dávkou, ale bude se nově posuzovat jako plat. To znamená, že pečující lidé budou důchodově pojištěni. Peníze by měli podle návrhu pobírat také pěstouni-prarodiče, kteří se starají o více dětí nebo o postižené dítě. U ostatních by se posuzovala jejich sociální situace.Novela také zavádí změnu způsobu přípravy pěstounské rodiny, které přibude povinnost se dále vzdělávat. Pěstouni budou muset kromě prověření zdravotního stavu projít také psychologickými testy. Zkoumat se bude také jejich sociální situace. Minimálně jednou za dva měsíce rodinu navštíví sociální pracovník.Odpůrci předlohy ale poukazují, že právě tyhle novinky povedou k tomu, že děti se budou střídat v různých rodinách, obávají se, že nebude dostatečná kontrola rodin a mnozí budou chápat pěstounství jako vynikající šanci pro vysoký výdělek.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna dětské domovy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy