Boris Šťastný: Neodejdu od rozdělané práce, mandát nesložím

Praha - Budu respektovat většinový názor strany a zvednu ruku pro daňový balíček, potvrdil ve středu Mediafaxu poslanec ODS Boris Šťastný, který dlouhodobě deklaroval nespokojenost se zvyšováním sazby DPH. Dodal, že se mu podařilo dojednat, aby solidární přirážka platila jen do 1. ledna 2014.

V úterý večer se v kuloárech proslýchalo, že poslanec z ODS Boris Šťastný zvažuje, že by mohl následovat krok trojice z rebelujících poslanců a složit poslanecký mandát. I on totiž dlouhodobě deklaroval nespokojenost s daňovým balíčkem, především zvyšováním DPH, ovšem hlasoval loajálně se stranou a koaliční dohodou. Ve středu dopoledne popřel, že by chtěl odejít z ODS nebo ze sněmovny.

Přiznal, že kongres ODS, který se o víkendu konal v Brně, považuje za promarněný. "Z ideového hlediska se kongres vůbec nemusel konat, to jsme skončili opět v bodě nula," řekl.

Dodal však, že řady ODS opustit nechce ani nesloží poslanecký mandát. "Podařilo se mi na jednání klubu prosadit, aby solidární přirážka skončila zároveň s rokem 2013, zároveň se superhrubou mzdou. Získal jsem jednomyslnou podporu klubu a slib od předsedy Petra Nečase, že tomu tak bude. To jsem prosadil pro naše voliče," vyložil Šťastný.

Byť se všemi položkami v balíčku nesouhlasí, především se zvyšováním sazby DPH, nebude hlasovat proti ani neopustí sál, až přijde na zvedání rukou. "Respektuji většinová rozhodnutí strany," zmínil s odkazem na usnesení víkendového kongresu, který občanským demokratům doporučil hlasovat pro daňový balíček.

Sněmovna má inkriminovaný zákon na programu ve středu dopoledne. Petr Nečas s ním spojil hlasování o důvěře vládě. Poté, co včera tři z rebelů - Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa - složili mandát a poslanec Radim Fiala, který minulý týden vystoupil z ODS, oznámil, že na hlasování opustí sál, má premiér dostatečný počet hlasů, aby balíček prošel a ODS dodržela koaliční dohody.

Související

Ilustrační fotografie

V ordinacích nejde jen testovat, pacienty trápí i jiné obtíže. Očkování zvládneme, říkají praktici

Praktičtí lékaři jsou připravení na třetí vlnu koronavirové pandemie, pokud by nastala, a tvrdí, že rovněž organizačně zvládnou celoplošné testování, které má začít od 18. prosince. „Není ale pro nás primární, je třeba si uvědomit, že se musíme věnovat i jiným pacientům, kteří mají i jiné nemoci či obtíže,“ řekl na úterní videokonferenci vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně docent Bohumil Seifert.

Více souvisejících

Boris Šťastný ODS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy