Praha opakovaně podvodným způsobem obcházela zákon o veřejných zakázkách!

Praha – Veřejné zakázky ohledně informačních technologií jsou velmi oblíbené, pokud máte zájem si něco z peněz na jejich realizaci určených potají ponechat. Advokátka Petra Bielinová, která spolupracuje s občanským sdružení Oživení, upozorňuje na blogu Aktuálně.cz na zajímavý a opakovaný „úkaz“ v Praze.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil v Praze tři pokuty, které jsou dohromady ve výši 6,7 milionů korun. Bielinová podvodné jednání popisuje takto: soudní znalec René Piták poskytl kulaté razítko s požadovaným odborným názorem, že daný projekt nelze z technických důvodů realizovat jiným dodavatelem, než tím kterým je již vybraný, a proto se nemusí vyhlásit soutěž dle zákona o veřejných zakázkách.

Jedním z projektů je projekt Metropolitní sítě, pro jehož realizaci byl vybrán dodavatel T-Systems Czech Republic a.s. ÚOHS v tomto případě rozhodl o pokutě ve výši 1,1 milion korun. Praha pokutu poslušně zaplatila, ale nevymáhá po nikom škodu, přestože je k tomu vyzývána sdružením Oživení. A co víc. Podle odboru legislativního právního Magistrátu Prahy za škodu ani částečně neodpovídá Piták.

Další pokuty ÚOHS uložil Praze, ale rozhodnutí stále nejsou pravomocná. O jaké projekty ale jde? Opencard je sice už celkem obehraná písnička, ale jedna z těchto pokut se týká právě i projektu Opencard, který realizovala společnost HAGUESS. Praze byla uložena pokuta 600 tisíc korun (Dopravnímu podniku hlavního města Prahy pokuta 500 tisíc).

Posledním projektem, o kterém se Bielinová v souvislosti s vykrucováním se zákonu o veřejných zakázkách zmiňuje, je projekt Jednotný ekonomický systém JES, pro jehož realizaci byl vybraný uchazeč GORDIC spol. s r.o. Za tento projekt dostala Praha pokutu dokonce 5 milionů korun.

Všechny projekty dostaly razítko od Pitáka. Ten však dostal znalečné od Prahy jen v případě jednoho posudku ohledně Opencard, ohledně druhého, který se týkal stejného projektu, mu město nic nezaplatilo. Teda alespoň podle informací, které dostalo Oživení od Prahy. Stejně nebyl zaplacen ani u posudku projektu Metropolitní sítě a pravděpodobně nebyl zaplacen ani za posudek posledně jmenovaného projektu. 7

„Svým způsobem pak daný posudek slouží i jakési „alibi" pro zastupitele. Vždyť na to byl znalecký posudek (popřípadě i právní posudek externích advokátů), že tento postup je dle zákona možný, tak jak jsme my, laici, měli vědět, že to správně není," uvádí Bielinová k práci Pitáka.

Související

Více souvisejících

CZK ÚOHS Oživení

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy