Šokující odhalení: Ministerstvo zemědělství rozházelo přes miliardu!

Praha - Více než miliardu korun ministerstvo zemědělství prohospodařilo při nákupu informačních technologií, zjistila prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu. Kontroloři se zaměřili na období let 2005 až 2011 a na výdaje na 2,3 miliardy korun, sdělila v pondělí mluvčí úřadu Olga Málková.

Prověrka zjistila. že ministerstvo hned na počátku projektu "integrace sítě ministerstva" porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Projekt zadal v jednacím řízení bez uveřejnění, a to na základě dodatku k prováděcí smlouvě.

Rezort neměl žádný koncepční materiál, na jehož základě by řešil, čeho chce vlastně prostřednictvím projektu dosáhnout, neměl ekonomické posouzení, ale ani investiční záměr nebo prováděcí studii.

"Zjednodušeně řečeno, ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. A k tomu nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže. Přitom mělo k dispozici hned dva posudky advokátních kanceláří, podle kterých zadání zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění nebylo oprávněné," uvedl vedoucí kontroly Jan Vedral.

Ministerstvo postupovalo stejně i po vypršení platnosti prováděcí smlouvy. Přestože celých pět let vědělo, že k tomu dojde, nevypsalo zadávací řízení na požadované služby, a pak uzavřelo s předchozím dodavatelem v jednacím řízení bez uveřejnění smlouvu za 203 milionů korun.

U další zakázky sice vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, resort jeho rozhodnutí nerespektoval a s vybraným uchazečem podepsal smlouvu za 142,6 milionu korun.

Ministerstvo zemědělství se chovalo nehospodárně i v jiných oblastech souvisejících se správou ICT, upozorňuje kontrola. Například rozdělilo zakázku na poradenské služby na dvě podlimitní soutěže. Jejich výsledkem bylo, že za celkem 4,5 milionu korun získalo dva materiály – Koncepce ICT a Strategie ICT – o délce 20 stran, které jsou navíc ze tří čtvrtin totožné.

"Nejenže ani jeden z těchto materiálů nepřijali nebo neschválili jako závazný koncepční dokument, ale dokonce je ani nevyužili," doplnil Vedral. V roce 2008 zase resort podepsal smlouvu na poradenské služby za 46,3 milionu korun, aniž by jakkoli odůvodnil, proč je potřebuje. Ministerstvo nebylo schopné doložit, jak výstupy a doporučení vzešlé z těchto služeb využilo. V roce 2009 pak ministerstvo pořídilo softwarovou aplikaci za 4,1 milionu korun a nikdy ji nepoužilo.

Nejvyšší kontrolní úřad teď v souvislosti s kontrolou ministerstva zemědělství přezkoumává trestněprávní odpovědnost a připravuje trestní oznámení.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Ministerstvo zemědělství Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy