Odsouzení poslanci bez platu? "Lex Pekárek" prošel prvním čtením

Praha - Poslanci a senátoři, kteří budou odsouzení k nepodmíněnému trestu, by už neměli mít nárok na plat, náhradu výdajů či naturální plnění. Návrh poslanců ODS prošel v pátek prvním čtením v Poslanecké sněmovně a bude se jim nyní zabývat rozpočtový výbor.

Novela zákona o platech představitelů státní moci, soudců a poslanců Evropského parlamentu počítá s tím, že pokud by byl zákonodárce odsouzený k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, případně výkonu ústavního ochranného léčení nebo zabezpečovací detence, nebyl by mu po dobu výkonu přiznaný plat, náhrada výdajů ani naturální plnění.

Poslanci normu přezdívají "Lex Pekárek" podle odsouzeného poslance Romana Pekárka, který dříve patřil do klubu ODS. Vychází z toho, že z vězení poslanec nemůže vykonávat mandát a není tedy žádný důvod, aby dostával plat. Návrh připravili poslanci ODS v čele s předsedou jejich poslaneckého klubu Markem Bendou.

Ten při jednání přiznal, že norma má především řešit situaci pro toto volební období a pro další by bylo dobré přijmout další návrh, který umožňuje v případě odsouzení zákonodárce za úmyslný trestný čin zbavit jej samotného mandátu. Takový návrh už připravila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Při projednávání si také zavtipkoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který řekl, že o peníze ušetřené na platu odsouzeného poslance by se měl navýšit rozpočet Vězeňské služby.

Ostřejší slova při projednávání volil pouze předseda KSČM Vojtěch Filip, který připomněl, že ještě v roce 1992 bylo možné za úmyslný trestný čin odebrat poslanci mandát, což ale poslanci o rok později změnili. To, že se tato problematika v posledních dvaceti letech už neřešila, pokládá za ostudu Poslanecké sněmovny.

Návrh také počítá s tím, že doba výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, případně výkonu ústavního ochranného léčení nebo zabezpečovací detence, se rovněž nebude započítávat do doby (resp. do počtu let) pro výpočet odchodného.

Nyní se tak návrhem bude zabývat rozpočtový výbor.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zákony mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy