Bendl překopává katastrální zákon. Poslancům se návrhy nelíbí!

Praha - Katastrální zákon, který zavádí novou definici nemovitosti, v pátek prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně a nyní se jím budou zabývat sněmovní výbory. Nad jeho podobou však nepanuje úplná shoda a poslanci už avizovali některé pozměňovací návrhy.

Nový zákon sněmovně představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Norma mimo jiné přináší nové poplatky na katastrálním úřadu.

Důvodem jejího vzniku je hlavně nový občanský zákoník. Ten nově definuje pojem nemovitost a přichází se zásadou, podle které je stavba součástí pozemku. Tyto skutečnosti se musí odrazit i v katastru nemovitostí, kde jsou pozemky a stavby na nich zatím evidované odděleně. Výjimkami budou dočasné stavby nebo nemovitosti a případy, kdy je vlastník pozemku jiný než majitel nemovitosti.

Podle nového občanského zákoníku, který bude platit od 1. ledna 2014, se budou muset do katastru zapisovat i dříve nepožadované skutečnosti. Povinnost zápisu se má vztahovat na vlastnické právo, právo stavby, věcné břemeno a zástavní nebo budoucí zástavní právo. Dále má být v katastru uvedené například předkupní právo, pokud bylo zřízené jako právo věcné, právo nezbytné cesty nebo budoucí výměnek.

Katastr nemovitostí by měl obsahovat informace o přídatném spoluvlastnictví, správě svěřeneckého fondu i výhrady vlastnického práva, zpětné koupě nebo zpětného prodeje. Zapsaný by tu měl být i případný zákaz zcizení nebo zatížení sjednaný jako věcné právo, výhrada práva lepšího kupce nebo ujednání o koupi na zkoušku.

V případě žádosti vlastníka nebo nájemce má katastr obsahovat informaci o nájmu, obdobně se má postupovat při pachtu. Podle věcného záměru má být v katastru zapsané i vzdání se práva na náhradu škody pozemku. Katastrální zákon zavádí mimo jiné nové poplatky na katastrálním úřadu. Například za výmaz nebo za jiné operace budou občané platit tisíc korun.

Podle poslance Ivana Ohlídala (ČSSD) má však zákon dvě slabá místa, která mohou naopak oslabit práva skutečných vlastníků nemovitostí. Prvním je podle něj to, že katastrální úřad by měl informovat účastníky pouze prostřednictvím datové schránky. Takový požadavek pokládá za nesmyslný, jelikož neodpovídá principu rovnosti mezi účastníky, protože lidé nejsou povinní datovou schránku vůbec mít. "Je nutné, aby o informaci o vkladu byli zpraveni i jiným způsobem," doplnil poslanec.

V tomto pohledu jej podpořil i poslanec Michal Doktor (nez.), který připomněl, že obzvláště starší generace není zvyklá pracovat s internetem a mohla by se stát první skupinou, na kterou zaútočí kriminální spekulativní skupiny.

Druhým slabým bodem je podle Ohlídala fakt, že proti rozhodnutí, kterým se vklad povoluje, není možný přezkum. Poslanec však avizoval, že v obou případech navrhne pozměňovací návrhy.

Katastrální zákon má nabýt účinnosti shodně s občanským zákoníkem, jehož účinnost byla stanovena 1. ledna 2014. "Je naprosto nezbytné, aby katastrální zákon nabyl účinnosti ve stejný den jako nový občanský zákoník, jinak by došlo k právnímu rozvratu v celé oblasti týkající se nemovitostí," dodávají úředníci ministerstva v důvodové zprávě. Datum však nemusí být definitivní. V současnosti se totiž spekuluje o odložení účinnosti občanského zákoníku až na začátek roku 2015.

Návrh byl přikázán k projednání zemědělskému a ústavně-právnímu výboru, poté se opět dostane v dalším čtení na pořad jednání sněmovny.

Související

Petr Bendl (ODS) Rozhovor

Na migrantech moje kampaň rozhodně nestála. Z Pirátů vyrostla silná levicová strana, přiznává Bendl

ROZHOVOR – Upoutal na sebe pozornost, která mu možná uškodila. Poslanec ODS Petr Bendl, který neúspěšně kandidoval ve druhém kole do Senátu ve volebním obvodu Kladno, se před finální fází vymezil proti přistěhovalcům. Jeho vítězná protikandidátka Adéla Šípová, za níž stáli Piráti a hnutí STAN, totiž v minulosti podporovala přijetí kvót pro rozdělování ilegálních migrantů přicházejících do Evropy. „Nešlo o žádnou moji iniciativu anebo klíčové téma. Lidé chtěli znát můj názor na postoj mé soupeřky, tak jsem ho jen vyjádřil,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Petr Bendl.

Více souvisejících

Petr Bendl nemovitosti Katastrální úřad

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy