Rozčílený Jančura: ministr Kuba je lobbista zakázkové mafie!

Praha – Změna v zákoně o veřejných zakázkách podle podnikatele a majitele Student Agency Radima Jančury není nutná. Problém je ale v tom, že po změnu, která zjednoduší zadávání tendrů, volá lobbista zakázkové mafie, jak označuje ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu pro server TÝDEN.cz.

Dle současné podoby zákona se musí účastnit výběrového řízení alespoň dva uchazeči. Několik dní před platností tohoto pravidla však byl vypsán tendr na dotované rychlíky na trati Ostrava-Olomouc. Ministerstvo z řízení vyřadilo firmu Arriva a jediným účastníkem zůstala Jančurova firma.

Vzhledem k tomu, že zakázka byla vypsána před zavedením výše popsaného pravidla, mělo by výběrové řízení nadále pokračovat. Nicméně ministerstvo tvrdí, že bylo výběrové řízení uveřejněno až v dubnu. Jančurova Student Agency má tak oplétačky, ale podnikatel věří, že soudci nakonec rozhodnou v jeho prospěch.

I přesto, že má Jančura k současnému znění problémy, nesouhlasí s novelizací zákona, s jakou přišel ministr Kuba, neboť přísné podmínky jsou na místě. „Ten, kdo chce ten zákon změnit, je lobbista zakázkové mafie. Tvrzení, že je vypisování tendrů příliš byrokraticky náročné, je nesmysl," uvedl Jančura.

Součástí novely by totiž mělo být i to, aby se tendr vypisoval už od jednoho milionu korun, zatímco dnes je to od tří, což kritizuje i sám Kuba, protože za milion nepořídíte ani dům. Jančura však toto tvrzení Kuby, neboť milion je velká suma, se kterou se řada lidí za svůj život ani nesetká.

Související

Více souvisejících

Martin Kuba Radim Jančura

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy