HOTOVO! Klaus stane před Ústavním soudem pro velezradu!

Praha - Ústavní soudci budou rozhodovat, zda se prezident Václav Klaus dopustil velezrady. Senát v pondělí schválil na neveřejném jednání podání ústavní žaloby, řekl v pondělí po jednání předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), hlavním důvodem bylo novoroční vyhlášení amnestie.

Návrh na podání obžaloby podepsalo dříve 28 senátorů, většinou šlo podle facebookových stránek Pravé frakce ODS o bezpartajní senátory, či nominanty ČSSD a KSČM. Václav Klaus tak bude v dějinách prvním českým prezidentem, který bude žalobě čelit.

Nakonec pro žalobu hlasovalo 38 senátorů, 30 jich bylo proti. Hlasovali všichni přítomní zákonodárci. "Jsem rád, že Senát tímto způsobem demokraticky rozhodnul," řekl Štěch, podle kterého nemůže rozhodnutí Senátu poškodit Českou republiku v zahraničí. Klaus je podle něj kontroverzní osobností, což se dle předsedy všeobecně ví.

Opačného názoru je místopředseda ODS Jiří Pospíšil. "Mě toto rozhodnutí Senátu mrzí, bohužel zvítězil politický pohled nad odborným pohledem," řekl ve vysílání České televize Pospíšil, podle něhož obžaloba poškodí Českou republiku v zahraničí. "Nebudou vnímat, že se jedná o politickou hru některých levicových senátorů," dodal Pospíšil, podle kterého nešlo při vyhlášení amnestie o velezradu. Proti žalobě hlasovali všichni přítomní členové senátorského klubu občanských demokratů.

Eliška Wagnerová popřela, že by senátoři chtěli Klause jen politicky znemožnit, jak už dva dny tvrdí její kolega Jaroslav Kubera (ODS). "Je potřeba vidět, že nejméně tři skutky v návrhu se týkají posledního roku, takže nelze tvrdit, že jde o zúčtování s celou Klausovou érou," zdůvodnila načasování.

U Ústavního soudu bude žalující stranu zastupovat senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). "Respektování pravidel demokratického státu chrání dlouhodobě demokracii. Jakmile bychom připustili, že pomalu začneme porušovat jedno pravidlo za druhým, tak nikdo neví, kam až by se to dostalo," uvedl Dienstbier.

Premiér Petr Nečas (ODS) se nechal již dříve slyšet, že podání žaloby je ostudné.

Prezident se nemusí z výkonu své funkcenikomu zodpovídat, jediný možný trest pro Václava Klause bude, že by se již znovu nemohl stát hlavou českého státu. Funkční období Klausovi končí již 7. března, podle některých senátorů tak spíše jde o možnost, aby Ústavní soud vymezil pravomoce prezidenta.

Velezradou je takové jednání prezidenta, které směřuje proti celistvosti a svrchovanosti republiky, nebo proti jejímu demokratickému řádu.

Ústavní soud čeká nelehké rozhodování, musí určit, jestli je vůbec amnestie právně přezkoumatelná, nebo je to tak výsostná pravomoc hlavy státu, že do ní není možné zasahovat.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Senát ČR Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy