ODS se složila! Zastupitelé Šťastný a Richter v Praze rezignovali

Praha - Zastupitel a poslanec ODS Boris Šťastný dnes složil mandát zastupitele Prahy. Nesouhlasí se způsobem vedení města a děním v koalici ODS a TOP 09. S informací přišla Mladá fronta Dnes.

Šťastný své rozhodnutí oznámil na jednání pražského zastupitelstva. Patří k dlouhodobým kritikům pražského primátora a šéfa ODS v hlavním městě Bohuslava Svobody.

Poslanecký mandát obhájil ve volbách v roce 2010. Je předsedou výboru pro zdravotnictví. V sněmovních volbách v roce 2010 se ovšem v počtu preferenčních hlasů propadnul ze 4. na 7., předposlední místo zaručující mandát poslance.

Na podzim 2010 byl jedním ze strůjců koalice ODS s ČSSD na pražském magistrátu. Ta ale vydržela jen do roku 2011. Po ustavení nové koalice ODS a TOP 09 na pražském magistrátu Boris Šťastný oznámil na začátku prosince 2011 svou rezignaci na předsedu pražské ODS. Při volbách svého nástupce, jímž se stal Bohuslav Svoboda, Šťastný způsob uzavření nové koalice označil za „laciný prodej ODS TOP 09, která si nutně potřebuje ODS ochočit nebo zevnitř rozložit."

Ve svém proslovu dnes uvedl, že na konci jednání zastupitelstva složí svůj mandát. "Nesliboval jsem (voličům) rozdělování tučných fleků v městských firmách. Odmítám za to nést zodpovědnost," řekl Šťastný. Ve svém projevu se rovněž opřel do poradce primátora Svobody Marka Hanče, kterého označil jako novodobého Janouška pana primátora Svobody. Za svůj projev sklidil potlesk některých zastupitelů.

Na proslov Šťastného reagovala radní Aleksandra Udženija (ODS). "Pane Šťastný, já jsem dlouho neslyšela takovou snůšku lží a populismu," řekla Udženija s tím, že by se nad sebou měl zamyslet. Jeho odchod ze zastupitelstva na závěr označila za, v souvislosti s projevem, dobrý. Také jí část zastupitelů zatleskala.

Z postu pražského zastupitele odstoupil dnes i zastupitel za ODS, starosta Prahy 10 Milan Richter. Svůj krok zdůvodnil nespokojeností s prací koalice. Řekl to při svém dnešním vystoupení při jednání zastupitelů. "Tady, na magistrátu, se děje mnoho nestandardních věcí...Mnoho zvláštních hlasování rady, zvláštní hlasování zastupitelstva. Přestože jsem se snažil na úrovni politických orgánů ODS své postřehy říkat a upozorňovat na špatná rozhodnutí a možná pochybení, nikdy nebyly vyslyšeny," řekl Richter.

Důvodem aktuální koaliční roztržky je podle šéfa klubu ODS Ondřeje Pechy materiál, který se týká reorganizace magistrátu. Jeho předkladatel je ředitel magistrátu Martin Trnka. „Domlouváme se na něm několik měsíců, v úterý ještě nebyl dopracovaný, a tak primátor jeho projednávání zastavil," sdělil serveru E15.cz Pecha.

Dodal, že náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) pak vetoval materiály, které do rady předkládala radní za ODS Aleksandra Udženija. Její dokumenty řešily uplatnění předkupních práv k pozemkům. Po vetu schůzi primátor ukončil. 

Magistrátní vášně se dle serveru e15.cz snažil včera zmírnit premiér Nečas. „Jsem v kontaktu s primátorem Svobodou. Pevně věřím, že situace, která tam vznikla, bude vyřešena. Destabilizace by nepřinesla nic Praze ani občanům," poznamenal. 

Související

Ilustrační fotografie

V ordinacích nejde jen testovat, pacienty trápí i jiné obtíže. Očkování zvládneme, říkají praktici

Praktičtí lékaři jsou připravení na třetí vlnu koronavirové pandemie, pokud by nastala, a tvrdí, že rovněž organizačně zvládnou celoplošné testování, které má začít od 18. prosince. „Není ale pro nás primární, je třeba si uvědomit, že se musíme věnovat i jiným pacientům, kteří mají i jiné nemoci či obtíže,“ řekl na úterní videokonferenci vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně docent Bohumil Seifert.

Více souvisejících

Boris Šťastný Praha ODS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy