Topolánek na setkání s novináři žertoval

Praha - Předvolební program, podobu ODS a další události glosoval ve středu na setkání s novináři po představení programu předseda ODS, Mirek Topolánek. Mimo jiné řekl, že než zjistil, že navrhované změny v DPH se týkají pouze danění zaměstnaneckých benefitů a ne jejich rušení, bylo skoro po stávce.

Šéf ODS komentoval také novelu týkající se DPH a danění zaměstnaneckých benefitů dle tržní ceny, kterou nedávno sněmovna schválila. Odboráři hrozili stávkami, pokud by byla smetena ze stolu. "DPH? To si řešte, já raději mluvím s lidmi. Než jsem zjistil, že nejde o rušení zaměstnaneckých benefitů, ale pouze o jejich danění, bylo skoro po stávce," glosoval.

Na dotaz, zda se bude pražská kandidátka před volbami měnit, odpověděl: "tak, jak se rozhodneme, tak to bude správně". Změny by musel chtít sám region, dodal. Mluvčí strany, Martin Kupka k tomu dodal, že je těžké na tuto otázku odpovědět, protože každý, kdo by vyjádřil nějaké pochyby o kandidátce, by byl hned označen za rozvraceče strany. "O tom, zda má být někdo na kandidátce, si spekulujte, my vám to stejně neřekneme, protože nevíme, co je dobře," řekl Topolánek.

"Víte, že já už nic nečtu," oslovil Topolánek novináře na setkání po tiskové konferenci ODS o předvolebním programu. Připomněl, že se v médiích často objevují články typu "ODS neví, co má dělat", nebo "ODS spí". "Vám se to asi líbí, mě se to líbí méně," řekl. Podle něj však došla ODS po bolestivé cestě k sebepoznání a udělala také několik rozhodunutí jak se hodnověrně vypořádat sama se sebou.

"Zavedli jsme komunikační platformu, detailní intranet, nazvaný "Moje ODS". Zní to sice blbě, ale tato platforma umožňuje komunikaci a stranické diskuse. V ODS je přes 30 tisíc lidí a někdy zaznívalo, že diskuse neprobíhá. Tak teď probíhat může," řekl Topolánek.

Podle něj je ODS jednou z nejpravicovějších stran na evropské scéně. "Samozřejmě ne mezi těmi extremistickými," upřesnil Topolánek a dodal, že by byl rád, kdyby vymizel názor, že ODS jsou pitomci, co čekají, až co udělá soupeř.

Podle Topolánka byl kongres ČSSD, který proběhl v Teplicích o víkendu, jasnou kampaní ODS. Oproti tomu občanští demokraté podle něj sázejí na to, co lidé opravdu potřebují, a co rozumní voliči ocení, tedy čtyři esa zaměřená hlavně na podporu zaměstnanosti. "Petr Nečas je tou tváří vytváření pracovních míst. Je to odborník na pracovní trh, a já jsem rád, že jsem ho před lety donutil, aby se takhle profiloval," řekl Topolánek. Glosoval také členy Ekonomické skupiny odborníků (ESO), se kterými ODS úzce spolupracuje, a kteří se výrazně podíleli na jejím volebním programu. "Dělají to zadarmo," komentoval.

Poslední volby prohrála ODS podle jejího šéfa více, než by si byla zasloužila. "Byla to děsivá prohra. ODS tuhle ránu potřebovala, ale nepotřebuje další takovou ránu, ta by mohla být smrtelná," varoval. Dodal také, že se snaží za svými lidmi jezdit do krajů a podporovat je. "Poté zvedají hlavu. Ale je potřeba chtít vyhrát volby. Pokud nechtějí vyhrát volby, nemají v té straně co dělat," řekl.

"Jsem problém i sám pro sebe, ostatně, každý si neseme svou povahu," pronesl Topolánek poté, co komentoval "toskánskou kauzu". Tu podle něj vytvořili pouze novináři a není to jeho kauza. "Netvařme se, že je to pravda," řekl s tím, že se s novináři nesoudí pouze proto, že na to nemá čas. A přitom většina výroků o něm by byla žalovatelná, tvrdil.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek ODS

Aktuálně se děje

včera

Donald Trump

Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda

Volební tým bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kandidáta Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách, požádal o poskytnutí vojenských letadel a vozidel pro zvýšení bezpečnosti během posledních týdnů kampaně. 

včera

včera

Zbraně Hizballáhu

Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války

Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Andrej Babiš

Z podnikatelů populisty: Babiš a Trump jsou v podstatě totéž

Může být velký podnikatel dobrý politik? Záleží na mnoha faktorech, osobnosti jako Donald Trump nebo Andrej Babiš ale ukázaly, že jim jde hlavní o vlastní image (a profit). Hranice mezi politikem-podnikatelem takového formátu a populistou je velice tenká a oba muži ji zdárně překročili.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko zahájilo ofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky jsou v nebezpečí

Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce, které předtím kontrolovaly ukrajinské síly. O událostech informovalo ruské ministerstvo obrany. Podle serveru Meduza, který působí z lotyšského exilu, zahájila ruská vojska novou ofenzívu na několika frontových úsecích v této oblasti.

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

včera

včera

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

včera

včera

včera

včera

Co se děje v Německu? Většina lidí chce, aby Scholz mluvil s Putinem

Téměř 60 procent Němců by uvítalo, kdyby spolkový kancléř Olaf Scholz po téměř dvou letech obnovil dialog s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vyplývá to z nového průzkumu institutu pro výzkum veřejného mínění YouGov zveřejněného v pátek. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy