Prahu řídí TOP09. Začala zostra, likviduje ODS

Praha - Na pražském magistrátu se dnes mimořádně sešla rada složená pouze z radních TOP 09. Chtějí mimo jiné prosadit změnu jednacího řádu, tedy zrušit právo primátora vetovat materiály předkládané na jednání rady.

Po čtvrtečním hlasování pražského zastupitelstva zůstalo v radě města z jedenácti pouze šest členů, všichni za TOP 09. Vzhledem k tomu, má rada více než polovinu členů, je usnášeníschopná, takže může schválit sporné body, které dosud ODS odmítala. 

Pražští radní za TOP 09 odvolali z dozorčí rady dopravního podniku jejího místopředsedu, starostu městské části Praha 13 Davida Vodrážku a dalšího člena, bývalého radního pro dopravu Josefa Noska. V dozorčí radě podniku, který je největší firmou Prahy, zůstávají zastupitelé za ODS Pavel Hurda a Andrea Vlásenková. Podle některých hlasů z ODS jde o snahu TOP 09 rozvrátit pražskou občanskou demokracii.

Radní TOP 09 dále pověřili vedení pražského dopravního podniku jednáním o změně kontraktu na nákup tramvají za 19,2 miliard korun. Dlouhodobou a údajně nevypověditelnou smlouvu, která zadlužený podnik finančně tíží, chtějí rozložit do delšího časového období.

Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun.

Radní také odvolali z pozice předsedy dozorčí rady Obecního domu Petra Zemana (ODS). Poslankyně Jana Černochová (ODS) v radě zůstala. "Je to naprosto politický akt, který do odborných věcí zatahuje politiku," řekl ČTK Zeman, který je zároveň místostarostou na radnici Prahy 13. Ve funkci skončil s okamžitou platností.

Otázky kolem dostavby předraženého tunelového komplexu Blanka a jednání o odkupu podílu v Pražských službách převezme po ODS náměstek Pavel Richter z TOP 09.

TOP09 bude vyjednávat s ČSSD o případné spolupráci. Nevýhoda spolupráce je v riziku, jak by to přijali voliči. TOP 09 sociální demokracii Petra Hulinského vždy označovala jako kmotrovskou stranu (ODS už to neopomněla několikrát zdůraznit). Socialisté se zase spolčují s partají, která na celostátní úrovni ústy jejich vedení představuje to nejhorší, co česká politika posledních let zplodila. TOP 09 by se navíc nezbavila toho, co jí vadilo na ODS: mistrování ze strany zkušenějších matadorů ovládajících zákulisí pražské politiky.

Odvolaný primátor a šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda je k odchodu do opozice už plně odhodlán a způsob spolupráce s TOP 09 podle svých slov již hledat nehodlá. Přesto čtvrteční hlasování o odvolání radních naznačuje, že prostor pro ODS stále existuje, píše tyden.cz.

V rozhádaném klubu ODS se může najít dost zastupitelů, kteří kývnou na pokračování staronové koalice pod heslem dokončení práce, kterou započali, plnění slibu voličům, odpovědnost za pravicovou politiku a tak dále. Slabinou tohoto aranžmá je sama ODS - jestli se k podobnému kroku odhodlá a dá někomu mandát toto vyjednat. Jinak zůstane ODS v opozici, čímž paradoxně vyhraje protisvobodovské křídlo, kterému spolupráce s topkou ležela v žaludku od začátku.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Praha magistrát

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy