Nagyová za mřížemi, ve vazbě jsou i "rebelové z ODS" Tluchoř a Fuksa

Ostrava - Soud v Ostravě dnes uvalil vazbu na Janu Nagyovou, nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase. Novinářům to řekl její právník Eduard Bruna, který proti tomu podá odvolání. Nagyová, jíž hrozí až pět let vězení, je obviněna z podílu na korupci a na nelegálním sledování.

Šéfka kabinetu premiéra Petra Nečas, která s ním má podle policie poměr, snáší situaci zatím poměrně dobře a podle jejího obhájce Bruny mluvila před soudem velmi racionálně. "Mám spoustu zkušeností s lidmi, kteří narychlo skončili ve vězení, a můžu říci, že má klientka je na tom psychicky lépe než na tom mnohdy bývají muži," tvrdí Bruna a dodal, že Nagyová je připravená dál podrobně vypovídat.

Rozhodnutí o vazbě pro Nagyovou může mít zásadní dopad na politický osud ministerského předsedy. Toho zatím členové ODS i koaličních stran spíše podporovali. Dnes večer se však sejde vedení TOP 09, aby jednalo o další budoucnosti vlády.

Po Nagyové soud posla do vazby také bývalého šéfa Vojenského zpravodajství a současného předsedu Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka. Informaci potvrdil právní zástupce Jiří Novák. "Nesouhlasí s obviněním ani vazbou, ale bere to jako fakt," uvedl Novák. Proti rozhodnutí o vazbě podal stížnost.

Podle vyšetřovatelů se zpravodajci na zakázku Nagyové, která je zapletená i v kauze údajné politické korupce, podíleli na nelegálním sledování trojice osob, mezi nimiž byla manželka premiéra Petra Nečase Radka a dva zaměstnanci úřadu vlády. Činili tak, aniž by měli povolení ministra obrany, jak vyžaduje zákon.

Ostravský soud uvalil vazbu na bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který čelí obvinění z korupce. Novinářům to řekl jeho advokát Marek Nespala. Před Tluchořem už soud poslal do vazby bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu a jeho někdejšího náměstka Romana Bočka. V kauze je obviněn také bývalý poslanec Marek Šnajdr. Kdy se bude rozhodovat o vazbě pro něj, zatím není jasné.

Exministr zemědělství je spolu s dvojicí dalších někdejších rebelujících poslanců ODS Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem obviněn z toho, že se vzdal mandátu za nabídku výhod, což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání. Boček se prý na korumpování poslanců podílel.

Bočkův advokát Filip Seifert novinářům řekl, že důvodem vazebního rozhodnutí soudu je obava z ovlivňování několika svědků a spoluobviněných. Jeho klient s obviněním zásadně nesouhlasí, dělal prý pouze politickou práci. "Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost, kterou budeme odůvodňovat. Stejně tak jsme podali stížnost proti usnesení o vzetí do vazby," řekl právník.

Celkem policie zadržela devět lidí. Obvinění vyšetřovatelé předali osmi ze zadržených, obviněn nebyl jen šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 miliónů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Rok a půl trvající vyšetřování dozoruje od počátku Vrchní státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Jedna razie, tři kauzy:

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, RittigNa začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

(Zdroj: Novinky.cz)

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy