Mlsna asi bude náměstkem Benešové. Dál povede legislativní radu

Praha - Dosluhující ministr bez portfeje a předseda legislativní rady vlády Petr Mlsna se zřejmě stane náměstkem nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešové a legislativní radu povede dál. Benešová to dnes řekla v rozhovoru pro Rádio Impuls. Mlsna se původně ucházel o místo soudce Soudního dvora EU, budoucí ministryně však chce na tomto postu ponechat dosavadní soudkyni Irenu Pelikánovou.

Benešová uvedla, že dnes měla s Mlsnou schůzku, kde si vyjasnili, že k evropskému soudnímu dvoru do Lucemburku nepůjde, a nabídla mu místo náměstka. Na nabídku jí prý kývl. "Uvítám, pokud povede legislativní radu dál, protože ministr na to zpravidla nemá čas," podotkla budoucí ministryně. Dodala, že Mlsna je dobrý legislativec, a "ty si musíme chránit".Končící kabinet premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) v lednu bez výběrového řízení navrhl Mlsnu jako kandidáta na soudce Soudního dvora EU, ačkoliv odborníci z poradního sboru expertů doporučovali opětnou nominaci Pelikánové. Později se ukázalo, že Mlsnova nominace skončí neúspěchem, a ministr koncem května potvrdil, že se soudcem Soudního dvora EU nestane, protože prý nezastával dostatečně dlouho vysoké funkce. Benešová uvedla, že chce, aby v Lucemburku pokračovala Pelikánová, protože se osvědčila.Nastupující ministryně v rozhovoru také sdělila, že bude jednat o dalším působení poradce Zdeňka Koudelky na ministerstvu spravedlnosti. Právník Koudelka je jedním z lidí, jimž se přisuzuje autorství textu kritizované novoroční amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Spekulovalo se, že jej napsal v době své stáže na ministerstvu spravedlnosti.Petr Mlsna (* 13. listopadu 1978) Je český právník, politik a vysokoškolský pedagog, od 12. prosince 2012 ministr bez portfeje a od 13. prosince 2012 předseda Legislativní rady vlády ve vládě Petra Nečase jako nestraník.

V letech 1998–2002 vystudoval Právnickou fakultu UK a o rok později zde získal titul doktora práv. Už od roku 2001 začal studovat německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK, kde v roce 2003 získal titul doktora filozofie. V roce 2006 dokončil doktorské studium na Právnické fakultě UK a získal titul Ph.D.

Jako pedagog působí na Katedře německých a rakouských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK, je také externím vyučujícím na Katedře ústavního práva PF UK. Odborně se zabýval ústavním právem v německy mluvících zemích, dále např. právem hospodářské soutěže, telekomunikací nebo veřejnými zakázkami. V roce 2009 jej chtěl Jan Fischer do své vlády jako ministra spravedlnosti, tou se však nakonec stala Daniela Kovářová, nominantka ODS.

Není členem žádné politické strany. 12. prosince 2012 byl jmenován ministrem bez portfeje, pověřený vedením Legislativní rady vlády, kde vystřídal Karolínu Peake.

Vláda České republiky dne 27. února 2013 rozhodla o jeho nominaci na funkci soudce Soudního dvora EU namísto Ireny Pelikánové, dosavadní české zástupkyně u tohoto soudu. Soud však jeho nominaci v květnu 2013 odmítl.

Související

Vrtulník, ilustrační foto

Předseda ÚOHS potvrdil pokutu půl miliardy za armádní tendr na vrtulníky

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil pokutu 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za tendr na armádní vrtulníky. Ministerstvo je za 17 miliard koupilo od firmy Bell. Pokuta je pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit, uvedl úřad v tiskové zprávě. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.
Jana Černochová (ODS) Rozhovor

Armádu trápí pokuta i absence miliard. Premiér se vyhýbá zodpovědnosti, říká Černochová

ROZHOVOR - Půlmiliardovou pokutu, kterou ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby při zakázce na armádní vrtulníky pořízené za 17 miliard korun od americké firmy Bell, považuje poslankyně ODS Jana Černochová za obrovské selhání resortu. „Vyzývám premiéra Andreje Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na ministerstvu obrany a z pochybení vyvodil odpovídající důsledky. Pane premiére, tímto se nedá promlčet,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Předsedkyni Sněmovního výboru pro obranu vadí, že ministerský předseda doposud nevrátil armádě deset miliard korun. „Vyhýbá se zodpovědnosti jako kluk, který rozbil okno u sousedova skleníku.“

Více souvisejících

Petr Mlsna Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy