Pozor, čtěte: Za elektřinu ušetříme od ledna tisíce!

Praha - Od ledna by lidé měli ušetřit za odběr elektřiny, ceny by měly klesnout. Ty by se měly snížit až o sedm procent a lidé s vyšší spotřebou tak ročně ušetří tisíce.

Rusnokova vláda má v plánu zastropovat příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje a zároveň klesají ceny silové elektřiny na burze. Díky tomu se můžeme těšit, že v příštím roce za proud výrazně ušetříme, napsal deník Právo.

Na základě minulých jednání se všemi rozhodujícími orgány státní správy – Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Energetickým regulačním úřadem, očekával průmysl razantní slevu z poplatku na POZE od července, resp. následně v září tohoto roku. Toto očekávání se nenaplnilo a v tomto roce bude poplatek na OZE definitivně celoročně 583 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny. Informoval již v pátek náš server EuroZprávy.cz.

Pro rok 2014 a další navrhuje Vláda ČR snížit poplatek na 495 Kč/MWh pro všechny odběratele. Čeká se zlepšení životní úrovně občanů i podmínek pro podnikání, nicméně celkové ceny elektřiny pro průmysl v ČR zůstávají oproti ostatním zemím v Evropě nadále jedny z nejvyšších. Doplnily v pátek EuroZprávy.cz.

Psali jsme: SVSE kritizuje: Ceny elektřiny zůstávají v ČR oproti Evropě jedny z nejvyšších  

„Když se k poklesu cen silové elektřiny přidá zastropování podpory obnovitelných zdrojů, z našich propočtů vychází možné zlevnění elektřiny od ledna až o sedm procent," dodal pro deník analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Rusnokova vláda ve čtvrtek schválila novelu zákona o podporovatelných zdrojích. Z ní vyplývá, že limit pro příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje by měl být 495 korun za megawatthodinu bez DPH, tedy o stovku méně než letos. Zákon ještě musí projít schvalovacím procesem v parlamentu a u prezidenta. Pokud se tak stane do října, ceny elektřiny pro příští rok klesnou až o sedm procent.

V případě, kdyby se příspěvek nezměnil, proud se podle analytika zlevní pouze o čtyři procenta.

Související

Více souvisejících

Energetika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 25 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy