Kuba přiznal schůzku s kmotrem Rittigem. Příští týden to jde vysvětlovat na policii

Praha - Martin Kuba pověřený vedením ODS přiznal, že se před posledním stranickým kongresem sešel s vlivným lobbistou Ivo Rittigem. Ten je zařazován mezi nejvlivnější stranické kmotry. Kuba byl přitom na podzimním kongresu zvolen prvním místopředsedou strany.

Kuba svým prohlášením reagoval na dotaz České televize. Ta se dostala k informacím z policejního spisu, kde je schůzka Kuby a Rittiga zmíněna. Spis se týká případu trojice exposlanců a jejich trafik. "Nejsem schopen posoudit, zda taková informace ve spisu skutečně je, nebo je výsledkem nějaké účelové dezinformační hry. Ale pokud ze spisu skutečně pochází, považuji za alarmující, že zde znovu a opakovaně mají někteří vybraní novináři exkluzivní přístup do policejních spisů, ze kterých publikují pouze vybrané části, které jsou věcně nesprávné," uvedl k tomu momentální šéf strany.

Dále připomněl svá slova z minulého roku, kdy řekl, že před kongresem sondoval situaci ve straně a sešel se s různými lidmi včetně tzv. kmotrů. Mezi nimi byl prý i Rittig. "Nemám zapotřebí hrát pokryteckou hru jako mnozí jiní politici, že jsem se s těmito lidmi nikdy neviděl. Pro mne bylo důležité dokázat před kongresem porovnat si reálné informace z regionů s informacemi, které se v médiích a v zákulisí vždy před každým kongresem šíří," snaží se své důvody vysvětlit.

Dodal, že v politice se nedá zákulisním hráčům vyhnout. Jejich informace jsou totiž podle Kuby nepostradatelné. "S řadou možná méně mediálně známých, ale o to vlivnějších osob, jsem se musel potkávat i v pozici ministra průmyslu a obchodu. Jsem přesvědčen, že politik by neměl být souzen za to, s kým se setká, ale za to, co dělá a jak se rozhoduje, a jak podléhá či nepodléhá jejich zájmům," pokračuje ve svém "přiznání".

Nakonec Kuba uvedl, že jde v příštím týdnu na policii svědčit právě ohledně svých schůzek se zákulisními hráči.

Související

Více souvisejících

Martin Kuba Ivo Rittig ODS

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Harrisová se dočkala masivní podpory. Do její kampaně se zapojil bývalý prezident

Bývalý americký prezident Barack Obama se zapojí do předvolební kampaně viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje za Demokratickou stranu. Obama plánuje především mobilizovat voliče v klíčových státech. O jeho angažmá informoval deník Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy