Rušení ministerstev je zpět. Které by mělo padnout?

Praha - Strana zelených by v případě zvolení navrhla zrušení ministerstva pro místní rozvoj a převedení jeho agendy pod jiné úřady. Agenda, která se týká rozdělování evropských dotací, by měla být pod úřadem vlády. Novinářům to dnes řekl předseda strany Ondřej Liška. Redukci ministerstev prosazuje třeba i TOP 09, ráda by sloučila ministerstva dopravy, průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj a jejich agendu přesunout do nového ministerstva hospodářství.

Zelení doufají, že zrušení ministerstva pro místní rozvoj by přineslo úspory a převedení evropských dotací pod úřad vlády by podle nich mohlo zajistit lepší dohled a efektivnější čerpání z fondů. "Ministerstvo pro místní rozvoj je zbytečné. Agendy by se rozdělily mezi ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a úřad vlády," řekl Liška.

O zrušení některých ministerstev uvažovala loni i vláda Petra Nečase (ODS). Mluvilo se o sloučení ministerstva kultury se školstvím a také spojením ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí a zemědělství. ČSSD tehdy takový plán odmítla, byla by pouze pro zánik ministerstva pro místní rozvoj.

Zelení, kteří dnes představili svůj ekonomický program, navrhují snížit nižší sazbu DPH, která v letošním roce činí 15 procent. Do této sazby chtějí zahrnout i komodity, které jsou "společensky prospěšnější a šetrnější", jako jsou místní biopotraviny či veřejná doprava. Výpadek v příjmech by zelení kompenzovali mírným zvýšením základní sazby DPH.

TOP09 fušuje Zeleným do řemesla

"TOP09 si velmi dobře uvědomuje, že české politice chybí silná zelená strana, zatímco jsou tu strany téměř programově antiekologické, jako je ODS. Pak jsou tady strany, které žádný názor nemají, a strany, které se k ekologii chovají velmi podivně, což jsou jednoznačně komunisté. A nakonec ČSSD, která je z hlediska ekologie totálně rozpolcená. Charakteristickým indikátorem je postoj k limitům těžby, tam TOP09 velmi pevně drží, že se limity nemají prolomit," říká pro ekolist.cz Bedřich Moldan z TOP09.

"Možná bychom měli udělat něco podobného jako před pár lety v Dánsku. Tam si řekli, že mít několik tisíc obcí je zbytečné a vytvořili takzvané komuny, podobně jako mají ve Švédsku. Komuna musí mít nejméně 20 000 lidí. Mnohdy to bylo bolestné, představte si úspěšné město s 18 000 obyvateli, které se musí s někým spojit. Třeba se sousedním městem, s nímž léta soupeří. Ale oni to udělali prakticky bez výjimek. Někdo na novém systému vydělá, někdo prodělá, to už tak život nosí. Ale potom se dá chtít, aby byl solidní územní plán. Ten nemůžete chtít po nějaké malé obci, která si najme architekta kdoví odkud, co ničemu nerozumí, a ještě ho někdo podplatí. Územním plánem všechno začíná. A u nás to nefunguje, vůbec to nefunguje," uvažuje dál Modan.

A dodal: "Podle mě by především pomohlo zrušení ministerstva pro místní rozvoj. Jedna z mála jejich kompetencí jsou územní plány, které ještě za mě mělo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Chtělo by to promyslet novou koncepci silnějšího MŽP, odebrat zemědělcům kompetence v oblasti vod a pak by to proveditelné bylo. A to by se změnit dalo, bude nová vláda a ta může změnit kompetenční zákon."

Související

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

Více souvisejících

Strana zelených top 09 Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

Policie reaguje na smrt Nasralláha. V Česku přijala preventivní opatření

Česká policie analyzuje potenciální rizika plynoucí z likvidace nejvyššího vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, kterou dnes oznámila izraelská armáda. Policie to v sobotu odpoledne uvedla na sociální síti X. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy