Kandidátka Úsvitu se drolí, na Liberecku odstoupil Seibert. Proč?

Liberec - Z kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v Libereckém kraji odstoupil Eduard Seibert z Jilemnice. Na kandidátce byl číslem 11. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách Libereckého kraje. Důvody své rezignace odmítl dnes Seibert na dotaz ČTK komentovat. Pětašedesátiletý stavitel a člen jilemnického zastupitelstva nekandidoval poprvé. O místo ve Sněmovně se ucházel už v letech 2002, 2006 a 2010. Kandidoval tehdy za Pravý blok, dvakrát dokonce jako lídr v kraji.

Krajský úřad dostal Seibertovu rezignaci v pondělí 21. října. "Protože přišla až po registraci kandidátek, zůstane jeho jméno na volebních lístcích, prohlášení o rezignaci však vyvěsíme ve všech volebních místnostech kraje," řekla dnes ČTK vedoucí krajského oddělení voleb Pavlína Kroupová. Při sčítání hlasů se podle ní nebude přihlížet k případným přednostním hlasům, které by Seibert dostal.

V parlamentních volbách 2010 v Libereckém kraji zvítězili občanští demokraté, i když jen s minimálním náskokem před TOP 09 a ČSSD. Svůj hlas jim dalo 20,47 procenta voličů. TOP 09 získala 19,44 procenta a sociální demokraté 19,4 procenta hlasů, díky tomu měly všechny tři strany ve Sněmovně shodně po dvou mandátech. Jedno křeslo získaly Věci veřejné, které skončily čtvrté, když jim hlas dalo 12,47 procenta voličů.

"Mějme se na pozoru, když se v demokratickém systému začnou množit politická hnutí s názvy, v nichž hrají klíčovou roli chytlavá, ale zároveň mlhavá slova jako „úsvit", „vpřed", „sebeobrana", „pět hvězd", nebo „ano". Tyto nové subjekty údajně chtějí řešit krizi liberální demokracie, ale rozplizlost jejich jmen i programů je zároveň syndromem této krize. Je nejen výrazem bezradnosti, ale především vypočítavé snahy zneužít krize ve svůj prospěch," píše politolog Jiří Pehe na Aktualne.cz.

Často se mluví o nástupu populismu, ale za celou řadou nových hnutí se skrývá spíše cosi jako romantický fašismus. Nabízejí vizi organické jednoty společnosti, která svojí „novou" energií pramenící přímo z „lidu", bez zprostředkující role tradičních politických stran, překoná krizové jevy. Je to nebezpečný politický kýč.

Nástup nových forem „romantického fašismu" tudíž není překvapivý. Až na to, že ve srovnání s jejich nebezpečnými vizemi nacionalizované politiky volající po odbourání „zkorumpované" stranické demokracie, se jeví snahy rehabilitovat tradiční stranickou politiku, v níž se střídají u moci čitelné strany pravice a levice, ještě pořád jako lepší východisko, uzavřel Pehe.

Související

Marine Le Pen Analýza

Evropští národovci: Jak pravicové strany využívají krize k uchopení moci?

Evropské krajně pravicové a takzvaně národovecké strany získávají na síle. Zatímco Německem a Francií zmítají politické krize, na vrchol se drápou pravicové subjekty. Nejdál se dostala italská premiérka Giorgia Meloniová, která má podstatný vliv na vedení celé Evropské unie a zřejmě hodlá využít oslabených francouzských a německých lídrů.č

Více souvisejících

Tomio Okamura Liberecký kraj

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy