Smír nenastal: Předsedou ODS v Praze je Humplík. Další exodus?

Praha - Novým předsedou pražské ODS se stal Filip Humplík. Porazil místopředsedu ODS Tomáše Chalupu poměrem hlasů 44 ku 35. Rozhodli o tom na čtvrtečním zasedání delegáti regionálního sněmu. Humplíka do funkce navrhoval dosavadní předseda Bohuslav Svoboda, který post neobhajoval, protože se chce prosadit do vedení celostátní ODS. Kvůli výsledku volby se rozhodl vystoupit ze strany bývalý místopředseda pražské ODS a někdejší náměstek primátora Josef Nosek, který byl častým Svobodovým oponentem. Mezi delegáty se mluví o dalších možných odchodech.

Sněm také zvolil další členy vedení. První místopředsedkyní se stala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková. Další místopředsednické posty obsadili starosta Radotína Karel Hanzlík, starosta Vinoře František Švarc, starosta Běchovic Ondřej Martan a místopředseda ODS v Praze 12 Vojtěch Kos.

Delegáti v pozdních nočních hodinách nominovali Svobodu jako pražského kandidáta do celostátního vedení. Sněm ale neurčil, na jakou pozici by měl kandidovat, zda by se měl stát předsedou nebo místopředsedou. Svoboda již dříve uvedl, že pokud bude usilovat o pozici šéfky ODS Miroslava Němcová, tak proti ní nepůjde.

Nový pražský předseda Humplík dosud v ODS žádné vysoké funkce nezastával, zatím byl pouze členem oblastního sdružení a místopředsedou místního sdružení v Radlicích. Je spolumajitelem reklamní agentury Kolektor, která připravovala sněmovní volební kampaň pražské ODS. Patří mezi dlouhodobě sponzory pražské ODS.

Klid zbraní v ODS nenastal

"Dnešní jednání je skutečně zásadní, protože to je o dalším vývoji ODS. Jsem přesvědčen, že ODS se musí změnit od základu. A to je také důvod, proč jsem se rozhodl pro osobu Filipa Humplíka," řekl exprimátor Prahy Svoboda.

Humplíkovi spolustraníci vyčítali především to, že příliš neznají jeho názory. Někteří také poukazovali na jeho vystupování v době komunálních voleb v roce 2010, kdy podporoval po uzavření magistrátní koalice mezi ODS a ČSSD opoziční TOP 09. Jeho podporovatelé zdůrazňují, že je novou tváří.

Výsledek volby zatím pražské občanské demokraty příliš nespojil. "Zapomněli jsme na myšlenky. Místo abychom dělali politiku, tak jsme začali politikařit," řekl Nosek. "Tato strana je odsouzena k odchodu do propadliště dějin," dodal. O odchodu ze strany údajně přemýšlí další lidé. Podle starosty Prahy 15 Pavla Klegy, který patří do "Chalupova tábora", by měli počkat na další vývoj, zda nové vedení splní své sliby.

Celostátní kongres ve znamení úspor

„Jednotlivá místní, oblastní a regionální sdružení teď budou do 16. ledna nominovat své zástupce do vedení Občanské demokratické strany. V ODS má každý člen rovnou možnost podílet se na sestavování týmu vedení," vysvětluje Martin Kuba, úřadující předseda ODS.

24. kongres se bude konat v hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Náklady na něj ale budou řádově nižší než na kongresy v minulých letech. „Kongres připravujeme tak, aby byl co nejúspornější. Úspory se dotknou technického zázemí; komfortu pro jednání delegátů a hostů nebo novinářů se chceme dotknout co nejméně," říká Jan Kočí, hlavní manažer ODS. „Kongresu se vždy zúčastní nejméně 500 delegátů plus naši volení zástupci na centrální úrovni a hosté. Míst, která vyhovují našim požadavkům na velikost a nízké náklady, je v České republice jen minimum," dodává Kočí.

ODS předpokládá, že náklady na kongres významně nepřesáhnou milion korun. Úsporu přináší například nižší nájemné díky lednovému termínu, škrty v technickém zázemí včetně výzdoby a také to, že není třeba vyrábět novou scénu, protože produkce použije tu z minulého kongresu. Významnou část nákladů na kongres zároveň vždy hradí přímo delegáti a hosté z účastnického poplatku.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Bohuslav Svoboda Filip Humplík

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy