Diag Human píše Fischerovi a ministrům: zastavte Juráskovou

Praha - Firma Diag Human oslovila dopisem premiéra Jana Fischera a všechny členy jeho vlády s požadavkem: přijměte usnesení, které zakáže ministryni zdravotnictví Daně Juráskové zasahovat do sporu s Diag Human, informuje dnes Radio Česko.

„Obracím se na vás v zastoupení společnosti Diag Human SE jako na členy vrcholného orgánu výkonné moci s upozorněním, že Ministerstvo zdravotnictví koná za plného vědomí ministryně vlády, paní Dany Juráskové a jejího náměstka, pana Marka Šnajdra, dlouhodobě a soustavně mimo své zákonné kompetence,“ stojí mimo jiné v dopise, jehož kopii má Rádio Česko k dispozici.

„Chceme, aby vláda, která o sporu s Diag Human v minulosti opakovaně jednala, zavázala ministryni a její podřízené k přísnému respektování zákona a nezávislosti soudní moci,“ řekl Rádiu Česko právní zástupce firmy Jan Kalvoda.

Přijetí dopisu potvrdil i ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.„Určitě na to budeme reagovat. Zapojil do toho totiž celou vlády. A my chceme, aby bylo jasně vidět, kdo tady porušuje zákony,“ řekl Kotris Rádiu Česko.

Diag Human podle informací Rádia Česko plánuje, že se v příštích dnech obrátí s údajio údajném protiprávním jednání představitelů ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela i na policii.

Spor o 9,5 miliardy

Spor o to, kdo má právo stát zastupovat ve sporu: zda výhradně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) či ministerstvo zdravotnictví či jím pověřené osoby, je nyní pro vývoj rozhodčího řízení klíčový.

Na konci března totiž Diag Human stáhl své odvolání proti verdiktu rozhodců ze srpna 2008. Ten firmě přiznal odškodnění 8,3 miliardy korun. Proti verdiktu se odvolal i stát. Diag Human ale tvrdí, že odvolání státu je neplatné, protože jej podalo ministerstvo zdravotnictví, a ne ÚZSVM. To ministerstvo zdravotnictví odmítá s tím, že pod odvoláním je i podpis pracovníka ÚZSVM.

Pokud by verzi Diag Human dali stávající rozhodci za pravdu, stát by musel respektovat původní rozhodčí verdikt. Suma navýšená o penále a úroky by podle přibližného odhadu Diagu Human činila zhruba 9,5 miliardy korun.

Může být i soud

Kdyby naopak rozhodci vynesli nový verdikt, je Diag Human připraven obrátit se na soud. Rádiu Česko to potvrdil právní zástupce firmy Jan Kalvoda.

„Po dni, kdy Diag Human vzal zpět svoji přezkumnou žádost, je další přezkumné řízení bezpředmětné. Pokud by státem vybraní rozhodci usnesením přezkumnou žádost státu a přezkumné řízení nezastavili, jakýkoli rozhodčí nález by byl způsobilý ke zrušení soudem,“ říká Kalvoda. To by znamenalo jediné - další prodloužení 15 let trvajícího sporu.Zdroj: Radio Česko

Související

Soud, ilustrační foto

Rakouský soud podpořil ČR v kauze Diag Human

Vídeňský zemský soud zrušil výkon rozhodnutí vydaný loni lucemburským soudem ohledně nároků společnosti Diag Human vůči České republice ve sporu kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Více souvisejících

kauza: diag human Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy