Zelení brání azylanty, ODS chce přísnější podmínky

Praha - Imigrace není hlavním tématem voleb, ale strany, které mají v květnových volbách šanci na úspěch, většinou souhlasí s nastavenou azylovou politikou země. Zelení tvrdí, že bez imigrantů se v budoucnosti neobejdeme, ODS naopak požaduje přísnější imigrační politiku a těžší zkoušky z českého jazyka.

Bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer se domnívá, že Česká republika by měla být otevřená pro ty, kteří zde chtějí pracovat a žít v souladu s našimi zákony a tradicemi. "Naopak vůči těm, kteří chtějí jen využívat náš sociální systém, páchat zde nejrůznější trestnou činnost a nechtějí respektovat naše zákony a tradice, musíme být přísní," řekl Mediafaxu s tím, že takové cizince musí také čekat vyhoštění. Langer také uvedl, že je třeba nejen přísnější imigrační politika, ale i podmínky pro jazykové zkoušky z českého jazyka.

S Langerovým názorem se ztotožňuje i předseda lidovců (KDU-ČSL) Cyril Svoboda, podle kterého ten, kdo chce u nás žít, musí dodržovat naše podmínky."Byl bych přísnější v otázkách jazykových zkoušek z češtiny," dodal.

I TOP 09 prosazuje větší znalost českého jazyka. Poslanec Pavel Severa se domnívá, že azylová politika země je postavena na dobrých základech, ale je třeba ji zpřesnit a zrychlit. "Azylová politika by neměla být ani zbytečně přísná a byrokratická, ale neměla by být ani nejasná a benevolentní s ohledem na nutnost vyloučit rizika současného světa," řekl a vysvětlil, že mezi taková rizika patří například terorismus.

Přestože se strany vyslovují pro přísnější jazykové zkoušky, Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci se domnívá, že v současnosti něco takového není potřeba. "Úroveň zkoušky je dostatečná," upozornila. Strana zelených (SZ) tvrdí, že Česká republika se vzhledem k demografickým trendům - stárnutí populace - bez imigrantů v budoucnosti neobejde. "Zelení proto prosazují nastavení parametrů azylové politiky tak, aby se ČR stala cílovou destinací kvalifikované pracovní síly ze zahraničí," vysvětlil mluvčí René Kubášek. Podle něj strana podporuje záměr, aby země byla otevřená k příjímání politických uprchlíků na svém území.

Dlouhodobě upozorňujeme na špatnou práci cizinecké policie a šikanu žadatelů o pobyt v ČR, uvedl Kubášek s tím, že je to velká ostuda pro naši zemi. Strana se také chce zaměřit na podporu druhé generace cizinců, která v zemi vyrůstá.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM, se domnívá, že v současné době je azylová politika dostatečně legislativně ošetřena."Není třeba ji více otevírat," řekl Mediafaxu. Cizinci by také podle komunistů měli zvládat češtinu.

František Bublan (ČSSD) Mediafaxu řekl, že se Česká republika musí v otázkách azylové politiky řídit normami Evropské unie. "Tady si není co vymýšlet," dodal s tím, že je tedy azylová politika země nastavena správně. Strana také ve svém programu proklamuje, že zřídí Imigrační úřad. V úřadě chtějí sociální demokraté sjednotit dosud roztříštěnou činnost cizinecké policie a dalších útvarů ministerstva vnitra, ministerstva sociálních věcí a zapojit do této činnosti nevládní organizace. Strana v programu upozorňuje, že bude preferovat imigraci jen (převážně) ze slovanských zemí jižní a jihovýchodní Evropy. ČSSD také na rozdíl od ODS podporuje jednotnou imigrační politiku EU.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že azylová politika země je v pořádku tak, jak je. Strana se však ve svém programu problematikou azylantů a migrace blíže nezaobírá.

Strana práv a občanů - Zemanovci (SPOZ) upozorňuje především na kriminalitu spojenou s migranty. "Z pohledu Prahy bych byl přísnější," řekl místopředseda strany Vladimír Hönig s tím, že ve městě roste kriminalita různých cizojazyčných skupin.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených ODS

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

Němečtí politici nemohou být v klidu. Policie šetří další útok

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy