SPOZ se chystá na sjezd. Vyškrtne se slovo "zemanovci" z názvu?

Praha - Sjezd Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) v sobotu v Praze rozebere příčiny volebního neúspěchu strany v letošních sněmovních volbách. Straníci by měli také mluvit o blížícím se mimořádném volebním sjezdu strany, který se má uskutečnit v březnu. ČTK to dnes řekl předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Zemanovci v letošních volbách do Sněmovny získali jen asi 1,5 procenta hlasů.

Čestný předseda strany a prezident Miloš Zeman na sobotní sjezd nepřijede kvůli zaneprázdnění, o účast na březnovém sjezdu však prý má zájem. Z členů vlády by mohl dorazit ministr vnitra a volební lídr strany v Moravskoslezském kraji ze sněmovních voleb Martin Pecina.

Hovořit by se podle Štengla mohlo i o rozpočtu strany a o splácení dluhů z předvolební kampaně. Jak uvedl, strana si vzala úvěr deset milionů korun, který bude bude splácet mimo jiné z příspěvku za získané hlasy a z členských příspěvků. Na splácení se budou podílet i kraje, kde se členové strany dostali do krajských zastupitelstev.

Případného štěpení strany nebo vytvoření platformy kolem Miroslava Šloufa se Štengl neobává: „Já se o platformu nezajímám. Vím, že se sešlo pár desítek lidí neuspokojených z minulých kandidátních listin. Nechci se k tomu vyjadřovat. Nás je asi 3000 členů, pokud mám poslední informace. To znamená, že pokračujeme dál. Tohle je takový bilanční rekapitulační sjezd. Co se týče Miroslava Šloufa, on říkal, že vystoupí ze strany sám, takže není co dodat."

Bude se škrtat v názvu?

Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se totiž nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily.

Prezident Zeman v polovině prosince označil za důvod neúspěchu strany ve volbách sám sebe. Krátce po volbách také řekl, že chtít po SPOZ, aby po volebním neúspěchu jeho příjmení z názvu odstranilo, by byla zbabělost. Přivítal by proto, kdyby s návrhem přišli sami členové.

„Já jsem zemanovec, pro myšlenky Miloše Zemana jsem vstupoval do této strany a pak jsme se rozhodli, že budeme používat tento název. Ale můj názor je můj vlastní, já musím respektovat členskou základnu, takže budeme diskutovat, jak s dovětkem zemanovci naložíme," vysvětlil pro rozhlas.cz Štengl.

Prezident Českému rozhlasu před časem vysvětlil, proč se k němu vlastně Strana práv občanů hlásí ve svém jménu. „V době, kdy tento nápad vznikal, jsem se dosti postavil proti tomu a byl jsem umlčen argumentem, který byl – a možná ještě je – v té době validní. Oni mi říkali, když tam nebude nějaký markant, něco, co nás zřetelně diferencuje od jiných, tak si nás budou plést s jinými stranami s obdobným názvem. Takže název tam zůstal a já si myslím, že to není na škodu. Je to vůle členů této strany," uvedl v Hovorech z Lán.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Prezident Zeman na sjezdu SPOZ volal po přímé volbě starostů

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentní volby, postavilo silného lídra. SPOZ si dnes na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikové kontrolní komise Martin Šulc.
Jaroslav Foldyna

Foldyna by rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. ČTK řekl, že je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka ČTK sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu. V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany.

Více souvisejících

spo- Zemanovci Miloš Zeman Zdeněk Štengl

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy