Nejlepší premiér je Jan Fischer, Topolánek předposlední

Praha - Nejlépe hodnoceným českým premiérem je předseda úřednické vlády Jan Fischer, druhou příčku obsadil Josef Tošovský a bronzovou pozici získal Miloš Zeman, který předběhl Václava Klause a Jiřího Paroubka. Nejhůře hodnoceným premiérem se stal Stanislav Gross, ukázal ve středu průzkum společnosti Sanep

Na předposledním místě skončil Mirek Topolánek (ODS).

Průzkum společnosti Sanep probíhal na základě školního známkování od jedné do pěti a hodnotil činnost osmi českých premiérů předsedajících českým vládám od roku 1993. Jednoznačně nejlépe dopadli ti, kteří nejsou angažováni v žádné politické straně.

V celkovém hodnocení získal Jan Fischer od 36,5 procent dotázaných známku výbornou a od 28,2 procent Čechů známku chvalitebnou. Nedostatečně ohodnotilo Fischera pouze 7,1 procent dotázaných. Celkově získal Fischer známku 2,1.

Horší dvojku (2,8) si v průměru vysloužil další předseda nepolitické vlády Josef Tošovský, který vedl přechodný kabinet po demisi Václava Klause, od 2. ledna 1998 do 17. července 1998. Nejlepší známkou ohodnotilo Josefa Tošovského za jeho půlroční působení 10,8 procent lidí a 31,9 procent jej ohodnotilo dvojkou. Jako nedostatečnou vnímá práci Tošovského 6,3 procent Čechů.

Třetí příčku si zasloužil Miloš Zeman (SPOZ, tehdy ČSSD), který předsedal vládě po vítězných volbách ČSSD v roce 1998, do roku 2002. Celkově získal známku 2,9. Jedničku dostal od 16,5 procent dotázaných a dvojku od 22,7 procent lidí. Na druhé straně však ho však trojkou ohodnotilo 24 procent Čechů a 13,9 procent si myslí, že svou práci odvedl nedostatečně.

V těsném závěsu za Zemanem skončil současný prezident Václav Klaus. Tomu by jedničku dalo za práci působení v roli předsedy vlády samostatné České republiky v letech 1993-1998 pouze 15,5 procent Čechů.

Pátou příčku obsadil předseda ČSSD Jiří Paroubek s průměrnou známkou 3,4. Stejné hodnocení získal bývalý premiér, šéf ČSSD a eurokomisař Vladimír Špidla, který předsedal vládě ČR v letech 2002 - 2004.

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, jehož druhá vláda nedostala na jaře roku 2009 důvěru, skončil až na předposledním místě s celkovou průměrnou známkou 3,6.

Bezkonkurenčně nejhůře hodnoceným premiérem českých vlád od vzniku ČR do současné doby je s průměrnou známkou 4,2 bývalý premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross, který tuto funkci zastával v letech 2004 -2005.

Internetový průzkum společnosti Sanep proběhl ve dnech 22. až 29. dubna na vzorku 11,327 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 69 let. Celkově se průzkumu společnosti Sanep zúčastnilo v rámci panelu 145 tisíc registrovaných uživatelů 25,258 dotázaných.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer Stanislav Gross

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy