Fiala má s ODS velké plány, dnes prozradil víc

Praha - Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala nebude v případě svého zvolení preferovat nikoho z kandidátů na místopředsedy. Novinářům dnes řekl, že bude spolupracovat s kýmkoliv, kdo bude do vedení strany zvolen. Fiala předpokládá, že by delegáti příští týden na kongresu v Olomouci mohli kromě zvolení nového vedení změnit také stanovy strany. Fiala bude navrhovat snížení počtu členů výkonné rady tak, aby v ní měl každý region jen jednoho zástupce. Chce také vytvořit nový zhruba stočlenný stranický orgán, který by měl sloužit pro komunikaci s regiony.

O předsednickou funkci se bude zřejmě ucházet kromě něho také dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová, která svou kandidaturu oznámila hned po volbách, a europoslanec Edvard Kožušník, kterého tento týden nominovali straníci z Libereckého kraje. Aktuální vyjádření Němcové ČTK zjišťuje.

Podle Fialy je velká část členské základny po loňském pádu vlády a neúspěchu ve sněmovních volbách deprimovaná, proto je potřeba nabídnout straníkům "cestu ven".

Fiala minulý týden zveřejnil svých sedm bodů, které by měly vést k obnově ODS. Podle Fialy si musí bývalá vládní strana mimo jiné stanovit jasné politické cíle, co nejdřív ustavit tým odborných expertů pro jednotlivé oblasti, který by mohl mít podobu stínové vlády, a zprofesionalizovat stranický aparát.

Nebojme se být pravicoví, burcuje Fiala. A dodává: "ODS může jako jediná reprezentovat skutečné pravicové hodnoty." To už ale skoro zavání dobou, kdy Václav Klaus označoval kuřecí řízky za levicové. Cožpak si Fiala neuvědomuje, že tahle strana dojela především na přesvědčení, že je nenahraditelná, nesestřelitelná, a že si proto může dovolit podvádět voliče a ti jí budou věčně odpouštět?

Největším omylem, který si ODS křečovitě hýčká, je přesvědčení, že pád strany způsobil především její odklon od pravicových zásad. Zejména pak, že připustila zvýšení daní. Jenže seriózní malé i větší podnikatele těžko odradilo od volby ODS zvýšení DPH o pár procentních bodů. Ale především dlouhá léta přetrvávající nespravedlnost, kdy neměli stejné šance na úspěch jako podvodné pijavice přisáté na krajské stranické filiálky, píše Jiří Leschtina ve svém komentáři pro iHned.cz.

Petr Fiala v novoročním provolání píše: "Potřebujeme své originální představitele, jako jsme je kdysi měli." Koho má na mysli? Václava Klause a jeho pozdější pokračovatele? Vždyť ti všichni se v roce 1997 odmítli bavit o černém financování a změně politiky ODS, dotýkající se samé podstaty strany.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy