Útočník na Sobotku půjde před soud, může dost až šest let vězení

Brno - Muž, který ve středu zaútočil na místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, může jít na šest let do vězení a nebude souzen ve zkráceném řízení, které mělo proběhnout v sobotu. Čelí obvinění z výtržnictví a násilí proti úřední osobě, řekl v pátek agentuře Mediafax policejní mluvčí Bohumil Malášek..

Násilník zranil Sobotku ve středu na předvolebním mítinku v Brně-Žabovřeskách.

"Osmačtyřicetiletého útočníka jsme obvinili z výtržnictví a násilí proti úřední osobě," řekl Malášek s tím, že kriminalisté odpoledne předali spis s obžalobou brněnskému městskému státnímu zastupitelství. To pak během pátečního večera rozhodne o dalším postupu.

Podle Maláška vyslechla policie i napadeného Bohuslava Sobotku. "Politik do protokolu uvedl, že jej útok zaskočil. Rozhodně atak na sebe nepředpokládal a agresora nezná," tlumočil Sobotkova slova Malášek.

Po vystřízlivění kriminalisté vyslechli i útočníka. Ten šel podle Maláška na mítink již s tím, že Bohuslava Sobotku napadne. "Chtěl mu prý jen dát facku, políček," řekl policejní mluvčí.

Čin obviněného muže prý nemá podle policejního mluvčího žádnou souvislost s jeho politickými názory. "Jako důvod útoku uvedl, že v minulosti podal trestní oznámení na špatný výkon funkce, kterou Bohuslav Sobotka zastával jako ministr v letech 2002 až 2003. Nebyl především spokojen s výsledkem vyšetřování svých podnětů. Rozhodl se tedy vyřídit celou záležitost po svém, fyzickým napadením Bohuslava Sobotky," řekl Malášek s tím, že se agresor celou záležitost rozhodl řešit až letos. "Dříve prý neměl lepší příležitost," vysvětlil mluvčí.

Během čtvrtka a pátku kriminalisté získali také poznatku od řady svědků. Ti potvrdili, že útok byl nečekaný a rychlý.

"V současné době policisté stále vyhodnocují získané poznatky, tyto konzultují s dozorujícím státním zástupcem. Výsledkem bude právní kvalifikace a rozhodnutí o dalším postupu," řekl v pátek odpoledne agentuře Mediafax Malášek.

Orgány činné v trestním řízení nyní musejí rozhodnout, jakým způsobem bude incident řešen a zda obviněný osmačtyřicetiletý vysokoškolsky vzdělaný pracovník brněnské realitní kanceláře Miroslav Dvořák předstoupí před soud ve zkráceném řízení. Pokud však státní zástupce rozhodne o tom, že se muž provinil natolik závažně, že k projednání jeho kauzy nebude stačit zkrácené řízení s podmínenčmým trestem nebo pokutou, hrozí útočníkovi klasický soudní proces, a tím i vyšší trest.

Ve hře je však ještě i obvinění Dvořáka z pokusu o ublížení na zdraví - v tomto případě bude rozhodující lékařské dobrozdání o zdravotním stavu napadeného politika, který ve čtvrtek opustil po krátké hospitalizaci Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích a podle mluvčí kliniky Anny Mrázové se dál bude léčit doma.

"Lze předpokládat, že podezřelý bude předán soudu s návrhem na potrestání," řekl k případu mluvčí městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský. Lhůta k předání případu soudu vyprší státnímu zastupitelstvu v pátek večer, osmačtyřicet hodin po mužově zadržení.

Pokud soud podnět od žalobců obdrží, má soudce, který bude mít v okamžiku jeho přijetí službu, lhůtu 24 hodin na to, aby buď nařídil hlavní líčení ve zkráceném řízení, rozhodl trestním příkazem, nebo rozhodl o případné vazbě, či rozhodl o dalším vyšetřování člověka na svobodě," vyjmenovala možnosti mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Štočková.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy