Kongres ODS v Olomouci: Nový začátek pro pravici v Česku?

Olomouc - Státní hymnou začal dnes v Olomouci kongres Občanské demokratické strany, na němž si bývalá vládní strana zvolí nové vedení. O funkci předsedy se utká exministr školství a poslanec Petr Fiala, europoslanec Edvard Kožušník a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Favoritem je Fiala, který dostal nominaci z 12 krajů. Úřadující předseda ODS Martin Kuba o místo ve vedení usilovat nebude.

Fiala novinářům při příchodu řekl, že doufá, že dnešek bude pro ODS novým začátkem. Neuvedl, koho by si přál ve svém týmu. "Úkol nového předsedy nevidím v tom, že si nadiktuje, kdo má být v novém vedení, ale v tom, že to je taková osobnost, která je schopna z těch lidí, kteří mají důvěru členské základny, vytvořit fungující tým," řekl Fiala.

V samotném projevu mnohokrát přerušovaném potleskem pak Fiala řekl, že se jej v poslední době lidé často ptají, proč chce na předsedu ODS kandidovat. "Jdu do toho, protože vím, že věci můžeme měnit, jen když budeme sami aktivní," uvedl. Zastavení úpadku strany, která v podzimních sněmovních volbách získala jen 7,7 procenta hlasů, vidí v obnovení důvěry voličů.

Skutečná obnova strany podle Fialy nezačne, dokud budou její členové stále svalovat vinu na ostatní, ale tehdy, kdy každý začne sám u sebe. Podle Fialy má strana jen jeden pokus. "Nesmí to být my a oni, dobrá a špatná ODS. My všichni jsme ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS a jedině tak dokážeme ODS obnovit," řekl Fiala.

Záměr kandidovat na předsedkyni potvrdila při příchodu i Němcová, která ale nemá žádnou nominaci z krajských sněmů. Kongres by podle ní měl řešit také to, jak bude ODS plnit roli opoziční strany. Další kandidát Kožušník, který dostal nominaci na předsedu ve svém domovském Libereckém kraji, se při příchodu s novináři nebavil.

Delegáti dvoudenního kongresu by kromě předsedy měli zvolit i další členy vedení. O křeslo prvního místopředsedy chtějí usilovat dosavadní místopředseda a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil.

ODS má nyní čtyři řadové místopředsedy. Nominaci na tyto posty má z krajských sněmů 11 lidí, a to senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera, starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády Martin Kupka, vysokoškolský pedagog Petr Sokol, Čechoital Alexander Bellu, europoslanci Oldřich Vlasák a Evžen Tošenovský, olomoucký primátor Martin Novotný, bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda, starostka obce Obrnice na Mostecku Drahomíra Miklošová a místopředseda Pospíšil.

ODS potřebuje tři věci

Až na výjimku v roce 2006 preference ODS ve sněmovních volbách neustále klesají. V roce 1996 a 2006 strana volby vyhrála, v letech 1998, 2002 a 2010 byla druhá. Loni v říjnu ale skončila až pátá. Rok od roku klesá také počet členů. Za poslední tři roky se jejich počet snížil o téměř devět tisíc. Někteří přecházejí k ANO, informuje server iHned.cz.

Také oficiální příjmy ODS poslední dobou výrazně klesají. Zatímco v roce 2010 činily 613 milionů korun, o dva roky později už ani ne čtvrt miliardy. Strana tomu musí logicky přizpůsobovat i výdaje. 

"Vůbec nejhorší pro ODS je to, že nikoli nepodstatná část strany odhodlaně ignoruje realitu. Jihočeská organizace si opět zvolila předsedou Martina Kubu, čímž dala najevo, že na kurzu, který přivedl ODS nad pokraj zániku, nehodlá nic měnit. Stranické buňce stále fakticky vládne "kníže z Hluboké" Pavel Dlouhý, který sice ztratil neomezený vliv na zakázky v celém kraji, ale ve svém městečku stále drží neomezenou moc. Jižní Čechy jsou předobrazem jednoho z možných konců ODS - jako strany drobného komunálního klientelismu a korupce," píše komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

"ODS potřebuje tři věci: skutečnou sebereflexi, charismatického lídra a autonomní nezaměnitelný program. Zatím nevidíme ani jedno. Sebereflexe se nedostavuje, Petr Fiala charisma postrádá a programová euroskepse, která na ODS jaksi zbyla, je málo. Pokud se v Olomouci nestane zázrak, ODS prohraje boj o život už v prvním kole. Pokud k zázraku dojde, čeká ji v kole druhém Andrej Babiš," dodal Honzejk.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy