Kongres ODS burácí: Padají silná slova, probíhá zákulisní boj

Olomouc - Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala delegátům stranického kongresu slíbil, že pokud ho zvolí a pomohou mu svou prací, dokáže ODS postupně vrátit do pozice jedné z nejvýznamnějších stran s dlouhodobou důvěrou pětiny voličů. Favorit volby také uvedl, že umí řídit instituce, nebojí se riskovat a dokáže lidi přesvědčit. Vyzval k jednotě strany a požádal kongres o silný mandát.

24. kongres se koná v Olomouci. ODS se tak vrací tam, kde před třiadvaceti lety začínala - premiérový sjezd se konal rovněž v hanácké metropoli v roce 1991. Tehdy však na místě současného hotelu Clarion stál hotel Sigma. Toho si všiml ve své glose i hlavní analytik Hospodářksých novin (HN) Jindřich Šídlo, kde mimo jiné píše: "Z hotelu Sigma je přestavěný Clarion, kde se ODS znovu sejde po třiadvaceti letech od svého prvního kongresu, aby si řekla, že všechny dávné cíle byly splněny a co s tím vším tak nějak dál, přátelé, že?"

Jeden protikandidátů Fialy, europoslanec Edvard Kožušník delegátům navrhl, aby teď zvolili krizové vedení, které v červnu svolá nový kongres. Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která se o zvolení rovněž uchází, řekla, že ODS by měla čelit prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž se snaží porušovat ústavní zvyklosti, i novým politickým stranám, které Němcová označuje za antisystémové či populistické.

Přestaňte lidi strašit

Fiala nabádal občanské demokraty, aby přestali lidi strašit a začali věřit v dobrou budoucnost. Když si sami budou věřit a nabídnou voličům reálná řešení jejich problémů, získají podle něj jejich důvěru zpátky. "Žádná jiná síla v této zemi se tak důsledně nebude stavět za zájmy českých občanů jako my," nikdo jiný nebude tolik věřit v lidskou svobodu a kreativitu, popsal v nominačním projevu jeden z rysů, jaký by podle něj ODS pod jeho vedením měla.

Delegáty pobavil tím, když srovnával svá životopisná data s někdejší britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a zakladatelem ODS Václavem Klausem. Připomněl že, Thatcherová byla rovněž nejdřív ministryní školství. A když se Klaus stal poprvé předsedou ODS, bylo mu 49 let, jako je teď i Fialovi. "Uznejte, že jsem udělal skoro vše, co jsem mohl, abych naplnil předpoklady stát se předsedou ODS," dodal v nadsázce. Ve své řeči odkazoval rovněž na americkou konzervativní ikonu - někdejšího prezidenta USA Ronalda Reagana.

V projevu mnohokrát přerušovaném potleskem Fiala řekl, že se jej v poslední době lidé často ptají, proč chce na předsedu ODS kandidovat. "Jdu do toho, protože vím, že věci můžeme měnit, jen když budeme sami aktivní," uvedl. Skutečná obnova strany podle Fialy nezačne, dokud budou její členové stále svalovat vinu na ostatní, ale tehdy, když každý začne sám u sebe. Podle Fialy má strana jen jeden pokus. "Nesmí to být my a oni, dobrá a špatná ODS. My všichni jsme ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS a jedině tak dokážeme ODS obnovit," řekl Fiala, Projev kandidáta, který do strany vstoupil teprve loni, ocenili delegáti na závěr ovacemi vestoje.

ODS je nepojízdný vlak

Kožušník delegáty vyzval, aby na nynějším kongresu zvolili krizové vedení, které by v červnu svolalo nový kongres. Ten by měl podle něj představit nezbytnou volební strategii, jak pro několikeré další volby, tak pro účinnou opoziční práci ve Sněmovně. V kritickém projevu poukázal na absenci tradičních účastníků kongresů strany i na to, že politická diskuse byla proti tradici odložena až po volbě vedení. "Máme snad z něčeho strach? Bojíme se slyšet hořkou pravdu, chceme si nadále lhát do kapsy?" prohlásil Kožušník.

Kandidát na předsedu strany přirovnal ODS k nepojízdnému vlaku na odstavné koleji, do kterého zatéká. Nedá se z něj podle něj ani přestoupit, neboť ostatní vlaky u něj ani nepřibrzďují. "Situaci, ve které se dnes nacházíme, jsme si zavinili jenom my sami. A to proto, že jsme neslyšeli nebo nechtěli slyšet vzkazy našich bývalých předsedů, kteří zde dnes s námi bohužel nesedí. A že těch výzev k zatažení záchranné brzdy jsme v posledních letech slyšeli požehnaně," uvedl Kožušník.

Nepřehlédnutelná postava kongresu - Langer

Kandidatura Kožušníka se mezi delegáty kongresu nebere příliš vážně, informuje iHned.cz. "Měl bych se vrátit do sálu, aby měl aspoň jeden hlas," žertuje jeden ze zástupců Kožušníkova Libereckého kraje. A podobné to vidí i šéf komentátorů týdeníku Ekonom Robert Břešťan, který na Twitteru zároveň naráží i na Kožušníkovo přirovnání z projevu: ODS je podle něj vlak, který potřebuje kompletně vyměnit nejen vagóny, ale i lokomotivu.

Miroslava Němcová ve svém nominačním projevu na předsedkyni naplňuje to, co si předsevzala. Podle HN se rozhodla bez jediné nominace o pozici usilovat, aby mohla mít mediálně sledovaný projev. Chce tak poukázat na dohodu Martina Kuby a Jiřího Pospíšila, kteří se proti ní spojili již před sněmovními volbami. Počítali, že vedení si rozparcelují mezi sebe, a Miroslavu Němcovou odstaví. Výčitky míří zvláště na Kubu, protože opakovaně zpochybnil, že by byla dobrou šéfkou strany, informuje dál server iHned.cz.

Nepřehlédnutelnou postavu na kongresu je kdysi jeden z nejmocnějších mužů ODS Ivan Langer. Stranický vliv bývalého ministra vnitra je však stále výrazný, a to zejména v jeho domovské Olomouci, kde se současný kongres koná. Na to naposledy doplatil i olomoucký primátor Martin Novotný, který ze svého kraje nezískal nominaci na místopředsedu strany. Novotný má s Langerem, jenž má pořád mezi řadovými občanskými demokraty na Hané mnoho spojenců, vysloveně negativní vztahy.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Ivan Langer Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy