Fiala se chopil kormidla ODS. Klaus, Nečas a další to komentují

Praha - Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že nový předseda ODS Petr Fiala přispěje ve Sněmovně k rozumné komunikaci mezi vládou a opozicí. Zakladatel ODS, její dlouholetý předseda a někdejší český prezident Václav Klaus novému předsedovi strany přeje, aby se mu v čele strany dařilo. Rovněž bývalý premiér a Fialův předchůdce v čele ODS Petr Nečas mu pogratuloval ke zvolení i silné podpoře. "Přeji mu úspěch při vedení ODS," uvedl na dotaz ČTK Nečas v sms zprávě.

Fiala dnes členům ODS slíbil, že pokud mu pomohou svou prací a sjednotí se, stane se z ODS opět nejsilnější pravicová strana s dlouhodobou podporou pětiny voličů a potenciálem ještě širší podpory. Občanské demokraty nabádal, aby přestali lidi strašit a začali věřit v dobrou budoucnost. Za takového předpokladu a pokud nabídnou voličům reálná řešení jejich problémů, podle něj získají jejich důvěru zpátky.

"Žádná jiná síla v této zemi se tak důsledně nebude stavět za zájmy českých občanů jako my, nikdo jiný nebude tolik věřit v lidskou svobodu a kreativitu," popsal v nominačním projevu jeden z rysů, jaký by podle něj ODS pod jeho vedením měla. Občanští demokraté by se podle něj měli postavit novým populistickým hnutím a být protipólem levice. Fialovu řeč přerušovali delegáti potleskem a po jejím skončení potleskem vestoje.

Podle nového předsedy si musí bývalá vládní strana mimo jiné stanovit jasné politické cíle, co nejdřív ustavit tým odborných expertů pro jednotlivé oblasti, který by mohl mít podobu stínové vlády, a zprofesionalizovat stranický aparát. ODS by podle něj měla také více spolupracovat s ostatními pravicovými stranami, a to nejen s TOP 09, ale třeba také se Stranou soukromníků či se Svobodnými. Najít by měla také "rozumný vztah" ke svým bývalým předsedům, kteří se stranou rozešli.

ODS připomíná potápěče

Sobotka doufá, že Fiala se "v opozici nenechá strhnout k agresivní politice nulové tolerance, se kterou ODS v minulosti devastovala politickou kulturu v naší zemi". Uvedl to ve stanovisku, jež poskytl ČTK.

"Pan prezident by Petru Fialovi rád popřál, aby se mu v čele strany dařilo," sdělil ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Když se Klaus v roce 2008 vzdal čestného předsednictví ODS a definitivně se s ní rozešel, řekl, že už delší dobu má problém identifikovat se s řadou jejích postojů. ODS se podle něj posunula do politického středu a stala se spíš stranou lobbistických zájmů než idejí.

„Já si myslím, že v této fázi není snad ani důležité pro ODS, jaké by měl mít předseda charisma, ale hlavně aby to byl slušný a poctivý člověk, který nezradí program a jejich voliče," upozornil předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poblahopřál novému šéfovi ODS k silnému mandátu. "Těším se na spolupráci ve Sněmovně," uvedl.

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek míní, že Fiala je z občanských demokratů "takový nejnormálnější", asi prý není součástí "té kmotrovské struktury". Faltýnek má ale pocit, že z kongresu ODS se "národ nedozvěděl nic nového". Z toho, co v projevech delegátů slyšel, soudí, že ODS chybí sebereflexe a pokora.

Politolog Tomáš Lebeda si myslí, že Fiala se bude potýkat s roztříštěností ODS, kdy mu cestu za splnění jeho cílů mohou komplikovat někteří lidé z regionů. "Nechci říkat přímo, že to za všech okolností musí být kmotři a podobné struktury, ale ty regiony se chovají velmi nezávisle," řekl. Fialův projev podle Lebedy o několik tříd převýšil projevy Kožušníka a Němcové. Řeč prvně jmenovaného se ani nedala brát příliš vážně, byla to "trochu ostuda", míní politolog.

Projev Miroslavy Němcové se podle něj díval do minulosti, byla z něj prý patrná hořkost. Lebeda soudí, že Němcová dopředu cítila, že se předsedkyní nestane. "Ten projev působil skoro jako rozloučení než jako vážně míněná kandidatura," uvedl. Fialův projev byl velmi dobrý a u straníků rezonoval, řekl ČTK politolog, který se, jak uvedl, přijel na kongres podívat. "Myslím si, že pro pravicového voliče to musel být projev občerstvující, něco takového z úst žádného pravicového politika už dlouho nezaznělo," dodal.

Místopředsedkyně KSČM Miroslava Ostrá soudí, že někteří kandidáti do vedení ODS hledali vinu na propadu ODS u všech jiných politických stran. "Nezazněl ani náznak sebekritiky a ani východiska," uvedla. ODS podle ní připomíná potápěče, který prozkoumává hlubinu moře bez dýchacího přístroje. "Nezbývá, než popřát novému předsedovi hodně odvahy a štěstí v tom, aby se odrazil ode dna a našel svůj dýchací přistroj v podobě dobrého programu," dodala.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek by si stejně jako jeho stranický předseda a premiér Sobotka přál, aby ODS byla korektní opozicí. ČTK ale řekl, že dosavadní průběh kongresu ODS, který sleduje, ho optimismem nenaplňuje. V projevech, včetně Fialovy řeči, neviděl dostatek sebereflexe občanských demokratů. Projev nového předsedy ODS označil za starou rétoriku ODS, možná vybavenou některými odlehčujícími rétorickými figurami. "Nenašel jsem tam žádnou představu toho, jak se poučit z minulosti," dodal.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy