Rusnok končí, ještě stihl zpucovat Senát. Štěch si to líbit nenechal

Praha - Končící úřednický premiér Jiří Rusnok kritizoval dnešní program zasedání Senátu, na němž je vedle volby kandidátů na ombudsmana několik evropských předloh. Z jeho vyjádření vyplynulo, že by pokládal za vhodné, aby je uvedla nová koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Prezident Miloš Zeman ji jmenuje odpoledne. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se proti Rusnokovým slovům ohradil.

"Musím tedy skutečně smeknout před dramaturgií Senátu, že na tento den, kdy ve 14:00 bude jmenována nová vláda, jsou zařazeny body, které jsou zařazeny, a stávající vláda tady o nich bude referovat. Je to, myslím, nakonec pokračování dobré české tradice absurdního divadla," řekl Rusnok.

Štěch oponoval, že Senát dostal předlohy od nynější vlády, která by je měla taky obhájit. Dodal, že schůzi svolal ještě před tím, než prezidentská kancelář oznámila termín jmenování nové vlády. "Takže musím říci: Jestli někdo tvořil dramaturgii tohoto zasedání, tak to nebyl nikdo ze zde přítomných, ale bylo to někde jinde," uvedl.

Schůze by se podle Štěcha musela stejně konat kvůli volbě senátních kandidátů na veřejného ochránce práv. "Pohledy můžou být různé a já se domnívám, že náš postup je naprosto v souladu s ústavou a ani jiný být nemůže," dodal.

Podpoříme hospodářský růst

Prezident Miloš Zeman novou vládu jmenuje ve dvě hodiny odpoledne na pražském Hradě. Po více než půlročním působení úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka to budou ministři s politickým mandátem.

„Nemáme žádné informace, které by říkaly, že by mohl nastat jakýkoli problém z pohledu dnešního jmenování nové vlády," řekl v Ranním interview Radiožurnálu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Vláda se hned sejde ve Strakově akademii, kde budou ministři řešit programové prohlášení. Podle premiéra se bude vycházet z koaliční smlouvy. „Budeme se zaměřovat zejména na to, abychom podpořili hospodářský růst a zaměstnanost, abychom zlepšili fungování státu. To znamená veřejných služeb, které stát občanům poskytuje," řekl Sobotka.

Jak ukládá Ústava, do 30 dnů musí vláda požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. „Byl bych velmi rád, abychom nevyužili celou 30denní lhůtu a hlasování proběhlo co nejdříve. A také byl bych rád, kdybychom v předvečer tohoto hlasování ve sněmovně doručili všem poslancům programové prohlášení vlády v písemné podobě," řekl Sobotka. Dodal, že o tom, kdy nový kabinet požádá sněmovnu o důvěru, bude jednat v pondělí.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Milan Štěch Senát ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Ukrajině: Kvůli spolupráci s Ruskem zabili představitele Záporožské JE

Při atentátu pomocí bomby nastražené v autě Ukrajina v pátek zabila vysokého představitele Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou Ruska. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy