Korupce v ČR: Vše je o lidech, tvrdí Konečná. Problémem jsou i poradci

Praha - Evropská komise v pondělí zveřejnila zprávu o korupci v Evropské unii, ze které vyplývá, že Česká republika problém s rozkrádáním veřejných zakázek. Podle poslankyně za KSČM Kateřiny Konečné problém není v zákonech, ale v lidech. Rovněž poukazuje na problém poradců.

Konečná dnes na sociální síti Facebook uvedla, že příčina korupce podle ní netkví v zákonech, ale v tom, jak lidé přistupují ke své práci. "Vše je totiž o lidech a o tom, zda berou politiku jako službu nebo jako kšeft pro svoje kamarády a ani nejpreciznější zákony nezabrání pocitu mamonu ze získané moci." 

Reaguje tak na fakt, že viníka v korupčním případu vždy najdeme v podobě zákonodárce či nekvalitních zákonů a téměř každá vláda ve svém programovém prohlášení téma korupce zmíní. 

Zajímavý je podle ní i fenomén poradců, tedy "lidí, které nikdo nezná, jejich příjmy jsou zveřejňovány až zpětně a rozhodně, kdybyste je chtěli na ministerstvech najít, téměř nemáte šanci. Pracují velmi často z domova, případně svých advokátních kanceláří."

Reálný protikorupční boj by Konečná postavila na změně zavedeného modelu a počet poradců by omezila, neboť jsou prý placeni za stejné úkoly, jako úředníci na ministerstvech. 

"A když bude potřeba něco externě posoudit, bude na to vypsáno řádné výběrové řízení a nebude to financováno z položky poradenské služby pro ministra. Neušetří se tím možná mnoho, ale minimálně se nové vládě podaří ukázat, že boj s korupcí myslí vážně. Ne jednou to byli totiž právě poradci, kteří o zakázkách rozhodovali zcela netransparentně a někdy i bez vědomí svého ministra a přitom jsou navždy bez viny," dodává.

Související

Více souvisejících

Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) KSČM Korupce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy