Další Rath? ČSSD vyhodila Švába, policie ho možná napíchla

Rumburk (Děčínsko) - Místostarosta Rumburku Darek Šváb obviněný z útisku, podněcování k trestnému činu a vydírání už není členem ČSSD, protože nezaplatil stranické příspěvky. ČTK to dnes řekl předseda děčínské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna. Pozastavené členství měl kvůli trestnímu stíhání od poloviny ledna.

"Všechny členy, kteří nezaplatili členské příspěvky, jsme vyzvali doporučeným dopisem, aby tak učinili do 15.v února. Pan Šváb si dopis ani nepřevzal," řekl Foldyna, Švábovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Šváb čelí obvinění z několika trestných činů. Policie ho zadržela loni v polovině prosince a kvůli možnému ovlivňování svědků pak měsíc strávil ve vazbě.

Místostarosta Šváb podle kriminalistů při poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Z vydírání byl obviněn později. Politikovi podle dosavadních informací hrozí až osmileté vězení.

Zastupitelé Rumburku 13. ledna hlasovali o jeho odvolání z funkce, návrh ale neprošel. Stejně dopadl i pokus o odvolání starosty Jaroslava Trégra, kterého policie viní z dotačního podvodu.

Pokud se rozhodnou kandidovat za jinou politickou stranu nebo si založí vlastní hnutí, budou mít v Rumburku zřejmě dost těžké uspět. Populární ostatně nebyli již v komunálních volbách v roce 2010. Například Darek Šváb byl na kandidátce ČSSD na druhém místě, počet hlasů od voličů ho ale poslal až na páté místo, když získal o tři sta hlasů méně než tehdejší lídr a následný starosta města Jaroslav Sykáček. Jaroslav Trégr dopadl ještě hůře: Z kandidátky ČSSD získal nejméně hlasů a do zastupitelstva proklouzl na posledním, devátém místě, informuje server regiony.impulz.cz.

Odposlouchávali ho jako Ratha?

Policie nechce prozradit, zda Švábovi odposlouchávala telefonické hovory tak, jako to udělala například v případě někdejšího hejtmana Davida Ratha či někdejšího pražského primátora Pavla Béma.

Podle informací Děčínského deníku ale policie v případu použila takzvanou „operativní techniku", jejíž součástí mohou být právě také i odposlechy telefonických rozhovorů, sledování daného člověka pomocí GPS nebo kamer.

Pokud by odposlechy na Darka Švába opravdu byly použity, nemusí se to veřejnost nikdy dozvědět. Zveřejněny mohou být až po ukončení vyšetřování – v to pouze případě, kdy by obsahovaly důkazy. Pak by je soud odtajnil. Pokud by ale v odposleších žádný důkaz nebyl, soud by je neodtajnil a dotyčný by se o tom, že byl odposloucháván, ani nedozvěděl.

Související

Darek Šváb (ČSSD)

V Rumburku panoval strach. Exšéf strážníků u soudu zavařil obviněnému Švábovi

Děčín - U soudu s bývalým místostarostou severočeského Rumburku dnes vypovídal exředitel městské policie Miroslav Keřábek. Obžaloba politika viní z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Více souvisejících

Darek Šváb (ČSSD) ČSSD

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy