ODS vrátí milion korun, který poslala mladá kadeřnice na mateřské. Proč?

Praha - ODS do dvou týdnů vrátí milion korun, který loni dostala od dvaadvacetileté kadeřnice na mateřské dovolené. Spekulovalo se, že skutečným dárcem byl její manžel, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. Vrácení sponzorského daru dnes na tiskové konferenci oznámil předseda strany Petr Fiala, i když podle něj byl dar v pořádku. Strana zřídí transparentní účet a zváží zpřísnění pravidel pro dary nad půl milionu korun, uvedl také.

ODS dar získala v dubnu 2013 od Sabiny Spálovské, nyní s novým příjmením Gajarské, která je podle médií na mateřské dovolené a nevlastní ani žádnou nemovitost. Manželem Gajarské, která se k daru nechtěla vyjádřit, je Jozef Gajarský, podnikatel ve výrobě zdravotnických prostředků. Na dotaz, zda není skutečným dárcem on, neodpověděl.

„Pokud chceme být přesvědčiví v naší politice, musíme my sami nejprve hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a mít jasná pravidla pro své příjmy a výdaje," zdůraznil Petr Fiala s tím, že se s dárci bude chtít osobně veřejně setkávat.

V dubnu 2013 obdržela Občanská demokratická strana bezhotovostním převodem na základě platné darovací smlouvy dar od Sabiny Gajarské. Identita dárkyně byla dvakrát verifikována a vše proběhlo v souladu se zákonem. Žádná česká politická strana nemá možnost zjišťovat majetkové poměry občanů a ODS nebude žádným způsobem prověřovat, regulovat a kontrolovat či hodnotit majetek a rodinné poměry kohokoliv.

Psali jsme: Sci-fi: Mladá kadeřnice na mateřské darovala ODS milion Kadeřnice milionářkou? Znám takovou, hájí ODS místopředseda  

„Považuji za nutné postavit se na obranu dárkyně. Není možné předpojatě poškozovat kohokoliv tím, že budou na veřejnosti zveřejňovány tak detailní podrobnosti soukromí, jako jsou osobní fotografie, jména, data a majetkové poměry soukromé osoby jen proto, že dala dar politické straně," vysvětluje Petr Fiala.

„Ač jsem v té době nestál v čele ODS ani jsem nebyl jejím členem, rozhodl jsem se, že celou částku do dvou týdnů vrátíme zpět na účet, ze kterého dar poslala, abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně a odstranili veškeré pochybnosti, které o financování ODS na veřejnosti vznikly," dodává Petr Fiala na webu ods.cz.

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala loni na darech 78 milionů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun. Strana loni získala celkem 281 milionů korun, přesto skončila ve ztrátě asi 14,5 milionu korun.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Předávání cen Thálie

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. V oboru muzikálu cenu dostala za celoživotní mistrovství Helena Vondráčková.

před 41 minutami

před 2 hodinami

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy