Stát se dohodl na útlumu těžby v Dole Paskov, přispěje 600 milionů

Praha - Stát se dohodl se společností New World Resources (NWR) o pomoci na útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba v dole bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků, sdělil na tiskové konferenci ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán. Vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi 28. dubna, řekl ministr průmyslu Jan Mládek.

Finální verze dohody je v souladu s verzí, kterou domluvil ministr financí Andrej Babiš. Podle Pelikána to pro stát představuje přijatelný kompromis. "Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017," uvedl Pelikán. Dodal zároveň, že dohoda obsahuje takové mechanismy, které zajistí, že státní pomoc přijde výhradně horníkům, ne akcionářům.

"Jsem rád, že jsme společně s ministerstvem financí dospěli k pochopení nutnosti státní podpory výhradně určené na výplatu dávek propuštěným horníkům," řekl Mládek. Dodal, že stát tak získá potřebný čas na řešení postupného snižování počtu zaměstnaných horníků restrukturalizací OKD s využitím systémů předčasných důchodů, předdůchodů a dalších nástrojů sociální pomoci.

Z dohody vyplývá, že stát bude do konce roku udržovat minimální průměrný počet kmenových zaměstnanců Dolu Paskov ve výši 1800 zaměstnanců. Obě strany se dohodly, že během roku 2017 se počet zaměstnanců dolu může snížit až na 1600 zaměstnanců.

Podle předsedy Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka dohoda přináší jistoty pro zaměstnance, že těžba bude pokračovat až do roku 2017, pokud se nějak výrazně nezahýbá s cenami uhlí. "Dokonce kdyby šla cena nahoru, mohlo by se těžit i déle. Samozřejmě je další otázka řešení zaměstnanosti na šachtách, kde ty stavy půjdou pomalu dolů," podotkl Pytlík.

Dohodu státu s NWR vítá také moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). "Snažili jsme se o takovou formu dohody, která poskytne čas, aby se v podstatě vytvořila nová pracovní místa s příchodem nových investic, na kterých se musí podílet vláda České republiky. Z tohoto pohledu tu tříletou lhůtu považuji za dobrou," dodal hejtman.

Psali jsme:
Miliardář Bakala na rozcestí: Bude ho národ obdivovat, nebo nesnášet K privatizaci OKD nemělo nikdy dojít. Sobotka ale neposlouchal
 

Zásoby uhlí v České republice se odhadují přibližně na 10 miliard tun, z toho asi polovina je těžitelných. Roční produkce uhlí v České republice je přibližně 60 milion tun. Asi 55 procent výroby elektrické energie pokrývají elektrárny spalující uhlí.

Těžba uhlí je nejrozšířenější a nejintenzivnější těžební činností narušující krajinu. Pro řadu států, včetně ČR, mají velký význam ložiska energetických surovin, poněvadž je na nich dosud z velké části závislá jejich výroby elektrické a tepelné energie. Negativní důsledky těžby uhlí můžeme u nás pozorovat v Podkrušnohoří a na Ostravsku.

V souvislosti se strukturou našeho hospodářství (s rozsahem těžkého průmyslu a jeho energetickou náročností, nedostatkem a nevyužíváním alternativních zdrojů energie) měla těžby uhlí ještě v osmdesátých letech stoupající tendenci. Tomuto nárůstu však neodpovídal energetický přínos. I když od roku 1989 těžba lignitu, hnědého a černého uhlí klesá je pro ČR stále ještě charakteristická nadměrná těžba a spotřeba těchto pevných paliv. Proto také přetrvává poškozování životního prostředí touto činností, informuje ekologie.xf.cz.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov Andrej Babiš uhlí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 21 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy