Firmy asi budou opět dostávat příspěvky na postižené zaměstnance

Praha - Firmy budou zřejmě znovu dostávat od státu příspěvky na mzdu zdravotně znevýhodněných zaměstnanců. Tuto kategorii pracovníků obnoví novela o zaměstnanosti, kterou dnes schválila Sněmovna. Základní dotace by měla činit až 5000 korun měsíčně. Vláda ji navrhovala o tisícikorunu nižší. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Kategorie zdravotně znevýhodněných pracovníků byla v zákoně jako podkategorie osob se zdravotním postižením do konce loňského roku. Pokus o její včasné zachování ale zmařilo loňské rozpuštění Sněmovny. Současnou novelu podala ještě někdejší úřednická vláda.Za zdravotně znevýhodněné lidi mají být znovu považováni zaměstnanci, kteří sice mohou pracovat, ale kvůli horšímu zdravotnímu stavu jen omezeně na chráněném pracovním místě. Toto postavení by měla přiznávat Česká správa sociálního zabezpečení.Příspěvek na mzdu zdravotně znevýhodněných poslanci zvýšili na návrh sociálního výboru. Vláda s tím souhlasila. Zaměstnavatelé by navíc měli nárok na další až tisícikorunu měsíčně po roce od obsazení chráněného pracovního místa. O jiném návrhu, v němž chtěl Antonín Seďa (ČSSD) stanovit dotaci na mzdu na až 6000 korun za měsíc, už Sněmovna nehlasovala.Norma má podle ministerstva práce a sociálních věcí rovněž ulehčit firmám od byrokracie, neboť by už nemusely dokládat úřadům, že nemají nedoplatky na daních nebo pojistném. Úřady by si se souhlasem zaměstnavatele měly tyto informace od příslušných institucí získat samy.Předloha sníží příspěvek pro agentury práce, s nimiž má úřad práce smlouvu na zprostředkování. Nově by místo 5000 korun na uchazeče mohly dostávat 500 korun. Za umístění nezaměstnaného by pak mohly místo 1250 korun mít až 6250 korun, pokud by si člověk místo udržel aspoň půl roku. Návrh zákona snižuje i pokutu za umožnění nelegální práce z 250.000 na 50.000 korun, aby nebyla likvidační.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR firmy zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy