Strach z islámu je iracionální, sám o sobě není rizikem, tvrdí Liška

ROZHOVOR - Předseda Strany zelených a kandidát ve volbách do Evropského parlamentu Ondřej Liška v rozhovoru pro EuroZprávy.cz upozornil na rozdíl mezi islámem a náboženským fundamentalismem. Zatímco islám vnímá jako pozitivní obohacení, zaslepené prosazování víry zřejmě může být do budoucna rizikové.

Proč jste se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu?

Kandidovat jsem se rozhodl proto, že se cítím jako Evropan a vnímám, že v současné době nabírají na síle hlasy volající po demolici projektu sjednocené Evropy, které se k tomu účelu neváhají spojit s autoritativními vládci za hranicí Unie. Jako poslanec EP bych se chtěl zasazovat za otevřenou a sebevědomou Evropu, která tu bude pro občany, nikoliv lobbisty.

Prostředí Evropského parlamentu přitom znám, pracoval jsem jako poradce evropské frakce Zelených, hovořím několika jazyky a mám v evropských zelených stranách spoustu přátel. Chci také změnit pohled české společnosti na fungování evropských institucí. Budu aktivní europoslanec, který o své práci referuje, seznamuje voliče s jednotlivými zákony, osvětluje činnost evropských institucí. V Čechách je trendem, že „vysloužilí" politici kandidují do Evropského parlamentu, aby již nebyli v českém prostředí aktivní.  Toto chci změnit, v západní Evropě je standardní, že europoslanci a europoslankyně komentují veřejné dění, jsou aktivní, často se  vyskytují v domovské zemi, kde s lidmi hovoří.

Ve svém programu se mimo jiné věnujete problematice nedostatku místa ve školkách a velké nezaměstnanosti, zejména u absolventů. O práci má ale nouzi rovněž mnoho důchodců, lze tento problém z pozice europoslance nějak řešit?

Ano, samozřejmě. Europoslanci se mohou podílet na tvorbě příslušných předpisů, spolurozhodují o rozpočtu, mohou pořádat k tématu semináře a podobně. Pokud se stanu europoslancem, podpořím navýšení prostředků pro evropské programy a iniciativy řešící nezaměstnanost mladých a jiných na trhu práce znevýhodněných skupin včetně starších osob, která je vážným problémem už i v České republice. Za vhodné nástroje pokládám také snížení daňového zatížení práce a postupné sjednocování sociálních standardů v EU.

Podle mnoha sociologů Evropa stárne a do roku 2050 prý mohou tvořit třetinu obyvatel Evropské unie lidé nad 65 let. Jak byste se jako europoslanec věnoval tomuto problému, který je jistě třeba řešit?

Nepochybně bych ve spolupráci s nevládními evropskými organizacemi, které se tématem zabývají, zahájil intenzivnější monitoring situace a inicioval vznik konkrétních studií a návrhů řešení. Následně bych ve spolupráci s kolegy a kolegyněmi ze skupiny Zelení/ESA vytvořil návrhy řešení, které se musí týkat hlavně politiky zaměstnanosti, ale také podpory zřizování pečovatelských center, domovů pro seniory atd.

Vraťme se ještě k Vašemu programu. Jedním ze žhavých témat letošních voleb je otázka imigrace, kterou podporujete a obhajujete. Nebojíte se v souvislosti s ní například rozšiřování islámu, kterého se mnoho lidí bojí?

Strach z islámu je podle mého názoru ve své podstatě neopodstatněný a iracionální, což se odráží například v tom, že v ČR je islamofobie obrovsky rozšířená, ačkoli se s muslimy téměř nesetkáváme. Lidé se dozvídají z českých médií často nepravdivé informace, na jejichž základě si následně vytváří pocity strachu a nejistoty. Islám sám o sobě tedy není rizikem, naopak vnímám rozmanitost pozitivně, jelikož nás obohacuje.  Něco jiného je otázka náboženského fundamentalismu, která se však netýká zdaleka jen islámu.

Nedávno jste se vrátil z návštěvy na Ukrajině. O jejím stavu toho bylo řečeno již mnohé, poslední dobou to však vypadá, že Evropská unie mlčí a tuto situaci zdánlivě neřeší. Jak by se k této krizi nyní měla postavit?

Ano, před měsícem jsem se jako vyslanec Evropské strany zelených zúčastnil cesty na Ukrajinu, kde jsem navštívil Doněck a Kyjev a setkal se s mnoha představiteli občanských iniciativ. Společně s přední finskou zelenou političkou Heidi Hautala jsme zformulovali 12 doporučení pro Evropskou unii. Evropská unie musí přispět k posílení (jak z hlediska financování, tak rozšíření lidských kapacit) Monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině (UN HRMMU), zejména jejích týmů na východě země. Nesmí docházet k porušování lidských práv ani na jedné ze stran, Vámi zmiňované návrhy jazykových zákonů novou ukrajinskou vládou jsme kriticky odmítli, stejně jako některé ze skupin deklarující sympatie s fašismem.

Dále chceme, aby Evropská unie předložila ukrajinské vládě návrhy reforem veřejné správy za účelem posílení a demokratizace veřejných insitucí. Evropská unie by také měla vést dialog s nejvyššími představiteli Ruské federace, pokud Rusko nebude spolupracovat na deeskalaci a odmítne vyjednávat nebo naplňovat mírovou dohodu či politickéřešení v kontextu OBSE nebo Ženevských rozhovorů, měla by EU přijmout další a rozsáhlejší sankce, tj. třetí fázi sankcí dle existujících plánů Evropské rady, a také sankce zaměřené na členy Rady federace (jež jednohlasně hlasovala pro rozmístění vojsk), na jejich rodinné příslušníky a majetek.

K tématu jsme vytvořili samostatnou a průběžně aktualizovanou webovou stránku www.zeleni.cz/ukrajina.

Podobně jako v loňských listopadových volbách jste i letos v rámci kampaně představili voličům zajímavý videoklip, místo rapu však dostal muzikálovou formu. Jaké jsou zpětné ohlasy?

Ohlasy na sociálních sítích jsou převážně pozitivní, počet zhlédnutí není tak vysoký jako u předchozího klipu, ale to může být také tím, že obecně je o evropské volby menší zájem. Klip si hraje se stereotypy, na které upozorňuje a chce je nabourat. Hlavní sdělení je, že Evropané jsou schopni spolupracovat a chtějí fungovat v rámci širšího společenství. A samozřejmě chceme voličům ukázat, že Česká republika potřebuje aktivní a svědomitou reprezentaci v Evropském parlamentu.

Jaký volební výsledek by pro Vás byl úspěch?

Úspěchem pro nás bude zisk jednoho až dvou mandátů v Evropském parlamentu.

Co byste rád změnil, pokud ve volbách do EP uspějete?

Z hlediska vnitřního fungování Evropské unie, rád bych se podílel na změně vstříc demokratičtější a otevřenější participaci občanů a občanek. O směrování a fungování Evropské unie nemají rozhodovat lobbistické skupiny, ale evropská veřejnost. Chceme prosadit transparentní rozhodovací procesy, dále také posílit pravomoci národních parlamentů a Evropskou unii tak více otevřít svým občanům.

Co se týká ideového směřování Evropské unie, chtěl bych, abychom dokázali vytvořit lepší podmínky pro život všech Evropanů, spravedlivou společnost, která nebude ovlivňována extremistickými a populistickými  stranami. Představuji si také, že budeme schopni vytvořit více pracovních míst, a to mimo jiné díky zelené energetice a přechodu k šetrným zdrojům energie.

Související

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)

Šéf bavorské AfD Bystroň se zbláznil? Držím palce Merkelové, přiznal. Ne, vážně...

Praha – O víkendu v Berlíně proběhly zemské volby. Očekávalo se, že Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové propadne a že voliči dají velký počet hlasů antiimigrační Alternativě pro Německo (AfD). Předpovědi se splnily jen napůl, Petr Bystroň, německý politik českého původu a šéf bavorské AfD paradoxně doufá, že Merkelová zůstane co nejdéle. Proč, to vysvětloval v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu.

Více souvisejících

Ondřej Liška Eurovolby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy