Rozzlobený Babiš takto reagoval na to, že kvůli němu Sobotka musí zaplatit pokutu

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dostal pokutu 10 tisíc korun v přestupkovém řízení za to, že Babiše navrhl na ministra financí bez lustračního osvědčení. Sobotka ale s pokutou nesouhlasí a odvolá se.

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková ČTK potvrdila, že úřad již v přestupkovém řízení rozhodl. Protože je ale řízení neveřejné, odmítla sdělit jakékoli podrobnosti. Důvěryhodný zdroj ČTK řekl, že Sobotka dostal pokutu 10.000 korun, odvolat se může do poloviny června. Hrozila mu sankce až 50.000 korun. Případné odvolání bude posuzovat pražský magistrát.

Sobotka věří, že bude jeho odvolání úspěšné a řízení bude zastaveno. "Rozhodnutí správního orgánu je totiž rozhodnutím politickým, které se neopírá o právní relevanci či právní normu. Úkolem orgánů veřejné moci musí být aplikace platných právních předpisů, nikoli rozhodování na základě více či méně relevantních společenských či politických očekávání," uvedlo v prohlášení tiskové oddělení Úřadu vlády.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) odmítl, že by úředníky během rozhodování ovlivňoval. "Já za sebe říkám, že jsem takový nátlak nečinil," zdůraznil.

Babiš ČTK na dotaz, zda Sobotkovi na pokutu přispěje, napsal: "Určitě, zaplatím mu všechny náklady včetně pokuty. Ale rozhodnutí je nesmyslné a pan premiér se určitě odvolá." Po jednání vlády řekl, že tuto nabídku dal premiérovi v nadsázce. Sobotka doplnil, že si případnou pokutu uhradí sám. "Nic není náhoda, Praha 1 byla tradičně matrixem ODS," poznamenal k rozhodnutí úřadu Babiš.

Podle tiskové zprávy Úřadu vlády se lustrace nevztahují na členy vlády, což stanovuje služební zákon, na který se lustrační zákon odkazuje. "Úřad městské části Praha 1 odmítl aplikovat služební zákon proto, že není plně účinný. Pokud by tedy služební zákon nebyl aplikován, nelze aplikovat ani lustrační zákon," uvedl úřad. I pokud by tomu tak nebylo, povinnost vyžádat si lustrační osvědčení měl podle Úřadu vlády prezident, který Babiše jmenoval.

Radnice dostala podnět od obyvatele Prahy. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se podle podnětu dopustil tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na místo ministra Zemanovi navrhl. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést.

Lustrační osvědčení je dokument vystavený na základě lustračních zákonů. Lustrační osvědčení potvrzuje, že jeho držitel nebyl za komunistického režimu, tj. od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti a nebyl evidován v materiálech StB jako spolupracovník ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) zákona. Negativní lustrační osvědčení je vyžadováno pro výkon určitých povolání ve státní správě apod. Nemusejí ho předkládat osoby narozené po 1. 12. 1971.

„Nepředložení lustračního osvědčení má stejné právní důsledky jako předložení pozitivního lustračního osvědčení," tvrdí odborník na ústavní právo Jan Kysela. Ten se již dříve v médiích vyjadřoval v tom smyslu, že ministr není pouhou politickou figurou, ale rovněž představitelem státního orgánu. V takovém případě by měl předložit negativní lustrační osvědčení.

Stejného názoru jako Kysela je i jeden z tvůrců lustračního zákona, advokát Stanislav Devátý. „Pokud nesplňuje jakékoli kvalifikační kritérium, je jmenování takové osoby neplatné."

Právníci se však liší v názoru, jaké právní důsledky by jmenování bez lustračního osvědčení mohlo mít. Devátý je přesvědčen, že případná žaloba na zneplatnění jmenování by měla šanci na úspěch a podat by ji mohl kdokoli, protože se dotýká práv každého občana ČR.

Opačného názoru je například odborník na ústavní právo Zdeněk Koudelka. „Nemyslím si, že by vůbec bylo možné napadnout neplatnost tohoto rozhodnutí jenom proto, že jej učinila osoba, která nemá všechny předpoklady pro výkon funkce, přestože byla řádně jmenována. To ale neznamená, že její rozhodnutí by byla neplatná." Devátý naopak vidí úspěch takové žaloby optimističtěji. „Rozhodnutí lze napadnout už z toho důvodu, že bylo vydáno neoprávněnou osobou," vysvětluje pro server ceska-justice.cz.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš pokuty

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy