Přísnější prodej potravin? Senát se chystá na supermarkety

Praha - Zpřísnění prodeje v obchodních řetězcích a zvýšení pravomocí potravinářské inspekce mají přinést zákony, které dnes začne projednávat Senát. Horní komora má také rozšířit trestní zákoník o dva nové trestné činy, které se týkají pohlavního zneužívání dětí. Očekává se, že senátoři všechny tyto návrhy podpoří.

Česká, polská, německá, španělská a třeba i francouzská vlajka nad vchodem do supermarketu. Tak by mohly od ledna 2015 vypadat vstupy do tuzemských obchodů. Počítá s tím novela potravinářského zákona. Podle té by řetězce s obratem nad pět miliard korun ročně měly zákazníky povinně informovat o původu jejich zboží, informuje Rozhlas.cz.

Obchodníci zákon pokládají za protiústavní. „Já se domnívám, že je to nepřiměřené zasahování do otevřených tržních vztahů mezi dodavateli a obchodníky," tvrdí Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Stížnost k Ústavnímu soudu podle ní ale obchodníci zatím nezvažují. Podle slov ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jim ale nejvíc pomůže, když se novele přizpůsobí: „Nebalené potraviny a především pečivo jsou potraviny, které lidi nakupují velice často a v docela velkém objemu. Myslíme si, že by zákazník tuto informaci měl mít dobře viditelnou, dobře dostupnou, aby viděl, od koho ten výrobek nakupuje a jaké je jeho základní složení."

Právě prodej nebalených potravin předloha výrazně zpřísní – mají se lépe označovat. Při porušení nových pravidel bude hrozit pokuta až 10 milionů.

Psali jsme: Umýváte kuřecí maso před pečením? Ohrožujete tím své zdraví Konec mýtu? Nová studie o bílém pečivu přišla s převratným zjištěním  

Převážně formulační úpravy naopak senátoři podle doporučení svých výborů provedou v novele autorského zákona. Norma by se v takovém případě vrátila Sněmovně k novému posouzení. Novela má kvůli EU prodloužit dobu ochrany autorských práv ke zvukovým nahrávkám z 50 na 70 let.

Horní komora má také volit člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Sněmovna mu navrhla vojenského historika Eduarda Stehlíka, který byl náměstkem tehdejšího ředitele ústavu a nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a stejně jako Herman byl z této funkce odvolán. Soudy obě sesazení označily za protiprávní.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Obchody potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy