Argumentace nejvyššího správního soudu je mylná, varuje europoslanec Zdechovský

Brusel/Praha – Volební senát Nejvyššího správního soudu dnes vyslyšel stížnost na pětiprocentní hranici při volbách do Evropského parlamentu a rozhodl o podání návrhu k Ústavnímu soudu návrh na její zrušení. Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský označil rozhodnutí za nelogické a vycházející z neznalosti problematiky Evropské unie.

Serveru EuroZrávy.cz zaslal Zdechovský tři argumenty, které stojí proti dnešnímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu:

Rozhodnutí vychází z neznalosti fungování EU a Lisabonské smlouvy

"Tvrdit, že Evropský parlament hraje ve fungování Evropské unie méně významnou roli, než jakou hrají národní parlamenty ve fungování členských státu, ukazuje na základní neznalost Lisabonské smlouvy. Více jak 80 procent evropské legislativy ovlivňuje legislativu národní a ta je z velké části ovlivněna politikou a sílou jednotlivých frakcí. To může i do budoucna přinést větší roztříštěnost Evropské unie a de facto snížení její akceschopnosti," říká europoslanec.

Rozhodnutí je nesystémové

"Pokud Nejvyšší správní soud rozhodl dle principu významnosti, musí brzo dojít k názoru, že pětiprocentní hranici je nutné změnit i u voleb do krajů a městských zastupitelstev nebo zrušit volební obvod Karlovarský kraj při volbách do Poslanecké sněmovny, když kandidátovi nezaručuje zisk mandátu ani překročení 12ti procentní hranice, zatímco v Praze stačí k zisku mandátu 3 procenta," uvádí Zdechovský.

Rozhodnutí pustí k moci neonacisty a neofašisty

"Je více než jasné, že současné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude mít za následek, že příště volby umožní vstup do Evropského parlamentu neofašistům a neonacistům, jako tomu je v případě zrušení pětiprocentní klausule v Německu. Tam to mělo za následek, že do Evropského parlamentu se dostalo vedle neonacistů i řada bizarních stran, hnutí a exotů jako Zdarma Voliči nebo Die Partai," poukazuje lidovec.

Europoslanec Tomáš Zdechovský proto věří, že Ústavní soud pětiprocentní klausuli pro vstup do Evropského parlamentu nezruší.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Nejvyšší správní soud

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy