ODS bojuje s penězi a bude se stěhovat. Už má vyhlédnuté nové sídlo

Praha - Občanská demokratická strana by se mohla brzy přestěhovat do nového sídla v centru Prahy. Předseda ODS Petr Fiala ČTK v těchto dnech řekl, že novou nájemní smlouvu by strana mohla podepsat zhruba během týdne. Do té doby ale Fiala nechce zveřejnit, kde by se nová centrála měla nacházet. Podle informací ČTK ze stranických kruhů by se ODS měla stěhovat do jedné z budov v Truhlářské ulici, tedy na dohled od nákupního centra Palladium na náměstí Republiky.

ODS už od podzimních sněmovních voleb, které pro stranu skončily neúspěchem, mluví o stěhování do levnějšího podnájmu, který by navíc byl blíže veřejnosti. Současné moderní prostory na Pankráci si už strana, jejíž loňské hospodaření skončilo se ztrátou 14,5 milionu korun, nemůže dovolit.

"Je to sídlo v centru Prahy tak, jak jsme si to představovali. Je takové, že nás přiblíží občanům a umožní, aby za námi lidé chodili, aby bylo snadno přístupné členům ODS," řekl ČTK Fiala. "Je zde i významná ekonomická úspora, oproti současnému sídlu odhaduji, že ušetříme asi 60 procent nákladů, což je významné," doplnil. Za pronájem celého patra v kancelářské budově na Pankráci strana podle dřívějších informací médií platila kolem 400.000 korun měsíčně.

Strana, která se v minulosti potýkala s některými pochybnými sponzorskými dary, letos zřídila transparentní účet a mění i některá pravidla financování.

A budoucnost ODS? "Soustředíme se na místa, kde momentálně máme primátory, starosty, kde jsme úspěšní. Liberecko je oblast, která z hlediska sociální skladby opravdu může být dobrým místem pro pravicovou stranu, a je škoda, že jsme se tam zatím nevrátili k úspěchům, které jsme měli v minulosti. Ty důvody jsou známé, ale jestli jsme všechny chyby schopni napravit už nyní, to je otázka. Já v to věřím. Zároveň trochu varuji před tím, aby se ODS soustředila jen na velká nebo větší města a nechala stranou venkov. Mrzí mě, že jsme v řadě obcí byli úplně vymazáni z voličské mapy, protože jsme lidem nic nenabízeli," řekl Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Komunální volby jsou důležité z mnoha hledisek. Jsme strana, která je silná na komunální úrovni, máme přes pět tisíc zastupitelů. Ale důležité jsou každé volby a ODS má za sebou hodně složité období. Jeden z problémů, kterým čelíme, je financování. Podařilo se mi řadu věcí napravit, ale otázka financí vyžaduje dlouhodobější řešení," pokračuje šéf ODS.

"A současně jsme zadluženi. To je limitující faktor, který není dobrý ani z morálního hlediska. Jestliže jsme strana, která říká, jak je ekonomicky kompetentní, musíme toho být příkladem. Velkým úkolem je napravit financování tak, aby bylo průhledné a abychom měli vyrovnaný rozpočet. Ono je to ale ještě složitější, protože máme současně i určité vnitřní problémy s rozpočtovou kázní v některých součástech ODS," dodal.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy