Babiš namíchl koalici: ČSSD a lidovci chtějí taky zástupce v ČEZu

Praha - Koaliční lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě ČEZ. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden prosadil rozsáhlé výměny v tomto orgánu. Lidovcům a opozici se nelíbí, že v dozorčí radě nemají svého člověka.

"Nepochybně KDU-ČSL má právo na to, aby nějakého svého zástupce, experta do dozorčí rady společnosti ČEZ vyslala. Současně se domnívám, tento názor zastávám již delší dobu, že by v dozorčí radě takto významné polostátní společnosti měl být přítomen také zástupce opozice. V minulosti tomu tak bývalo, myslím, že vláda nemá důvod cokoliv před opozičními stranami tajit," řekl novinářům Sobotka.

"Ve středu je plánovaná standardní koaliční rada, tam to probereme. Není zvykem, aby dozorčí rada byla ovládnuta nominanty jedné strany," napsal ČTK předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle Sobotky by se na koaliční radě mohlo diskutovat spíše o účasti opozice.

ČEZ

Řádná valná hromada společnosti ČEZ schválila účetní závěrku a rozdělení zisku společnosti podle návrhu představenstva za rok 2013. Dále byla schválena změna stanov společnosti, která reflektuje na novou soukromoprávní úpravu podle občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.

Došlo k obměně dozorčí rady společnosti, do níž bylo nově jmenováno sedm členů: Jiří Tyc, Lubomír Charvát, Jiří Borovec, Zdeněk Černý, Lukáš Wagenknecht, Vladimír Vlk a Petr Blažek. Počet členů dozorčí rady zůstal nezměněn na dvanácti. V dozorčí radě zůstali čtyři členové jmenovaní za zaměstnance a Václav Pačes, uvedlo MF v tiskové zprávě.

Tato změna má za cíl zvýšit efektivitu kontrolních mechanismů v rámci hospodaření společnosti a zajistit tak její budoucí rozvoj a stabilitu. Noví členové dozorčí rady byli pečlivě vybíráni na základě jejich odborných znalostí a rovněž úspěšně prošli Vládním výborem pro personální nominace.

Pačes současnou kritiku příliš nechápe. "Moc jí (kritice) nerozumím. Já vlastně ani nevím, kdo byl kým nominován," řekl ČTK Pačes. To, že Babiš nominoval do dozorčí rady například svého náměstka Lukáše Wagenknechta a Jiřího Borovce, který dělá náměstka na ministerstvu obrany, není podle něj nic proti ničemu, oba jsou pro něho odborníky.

MERO

U dozorčí rady společnosti MERO došlo k zeštíhlení počtu členů z osmi na pět. V dozorčí radě jsou čtyři členové za akcionáře a jeden za zaměstnance. Nově byli do dozorčí rady zvoleni: Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Stanislav Bruna.

ČEPRO

U dozorčí rady společnosti ČEPRO došlo k zeštíhlení počtu členů z osmi na pět. V dozorčí radě jsou čtyři členové za akcionáře a jeden za zaměstnance. Nově byli do dozorčí rady zvoleni: Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Roman Vaigel.

Hlavním úkolem nových členů dozorčích rad společností MERO a ČEPRO bude především hledání synergií mezi těmito společnostmi a nastavení nové strategie fungování.

Ministerstvo financí chce, aby se noví členové společností zaměřili především na hospodaření a jejich další rozvoj.

Dnešní rozhodnutí valných hromad navazují na již dříve pronesená slova ministra financí Andreje Babiše, který zdůraznil, že bude chtít, aby stát aktivně vykonával akcionářská práva prostřednictvím zástupců v dozorčích radách.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Andrej Babiš ČEZ

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy