Poslanci omezí lobbismus. Chtějí vědět, o čem hlasují

Praha - Poslanci se rozhodli omezit dosavadní praxi, která napomáhala lobbistickým snahám o prosazení nepohodlných zákonů. Zavádí totiž opatření, které má za cíl zajistit, aby všichni poslanci věděli, o čem přesně hlasují.

Dosavadní praxe ve sněmovně je podle deníku MF Dnes výhodná pro lobbisty. Mezi druhým čtením, kde se k zákonům navrhují změny, a třetím čtením, na kterém se definitivně schvalují, jsou totiž pouhé tři dny. Za tak krátkou dobu se všichni poslanci nestihnout s příslušnými zákony plně seznámit a rozeznat úmyslně propašované lobbistické návrhy.

Podle deníku se že parlamentní strany shoduly na jednoduchém řešení. Lhůtu mezi druhým a třetím čtením jednoduše prodlouží, zároveň jim nově vzniklý garanční výbor dopředu analyzuje a popíše dopady a souvislosti všech navrhovaných změn.

"Mělo by to být komplexní a provázané opatření: prodloužit lhůtu, zřídit garanční výbor a ještě dopředu, nikoliv až těsně před hlasováním, říct, jaký bude postup hlasování - to všechno by mohlo zlepšít kvalitu zákonů. Samozřejmě, že ne stoprocentně," říká místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09).

Poslanci by tak konečně měli vědět, o čem přesně hlasují a nemělo by se stát, že by se opakovala situace z roku 2005. Tehdy byl nenápadně schválen "pozměňovací návrh C1 ve variantě číslo 3, kdy v paragrafu 6 odstavec 4 se číslo 90 nahradilo číslem 95." Nečekaný návrh poslankyně Ivy Šedivé (ČSSD) tehdy zajistil vyšší podporu solárním elektrárnám, které dnes stojí 25 miliard korun ročně.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna lobbing

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy