Hádka u Moravce: Zabetonuje vláda svoje kamarádíčky ve státní správě?

Praha – Poslanecká sněmovna se bude v nejbližších dnech zabývat jednáním o zákonu o státní službě. Opozici se nelíbí, že nemá dostatek času k nastudování pozměňovacích návrhů, proto hrozí obstrukcemi. Hasíme jen problémy, které jste vy nadělali, hájí se Bohuslav Sobotka.

Občanská demokracie se obává, že nebude mít možnost nový návrh řádně projednat a připomínkovat. Podle premiéra mají strany dostatek času, aby si vše pročetly. „Návrh mají na stole už dlouho, dodaly jsme jen některé pozměňovací návrhy. Navíc je lepší ve spěchu schvalovat obyčejný zákon, který si další vláda může upravit, než takhle schvalovat zákon nevratný, jako byl třeba ten o církevních restitucích," rýpnul si do předsedy ODS Sobotka, který chce, aby zákon platil už od ledna příštího roku.

„Je to sice zákon, který se dá změnit, ale současný návrh zabetonuje na 14 let do vysokých funkcí kamarády sociální demokracie a hnutí ANO. Nové úředníky pak budou vybírat právě tito úředníci," varuje Petr Fiala, podle kterého se pak do generálního ředitelství státní služby nebude mít šanci dostat nikdo nový, ať už z odborné sféry nebo třeba z mladých absolventů. Proto také strana chce podat vlastní návrh zákona, ze kterého by byla vypuštěna zmínka o Generálním ředitelství státní služby.

Tím ale výtky ODS nekončí. „Během prvních tří měsíců jste vyhodili 500 úředníků a 700 nabrali. Většinou jsou to vaši kamarádi, které jste si do vysokých funkcí dosadili," obvinil vládní strany předseda ODS. Sobotka ale popírá, že by se na čelních postech Generálního ředitelství státní služby měli usadit lidé spojeni s vládní koalicí.

Premiér se brání, že vláda pouze napravuje chyby, které předchozí pravicová vláda napáchala, když zákon nepřijala dříve. Přesto ale s opozicí chce o některých bodech v personálním obsazení jednat. „Na postu generálního ředitele bych chtěl mít nějakého schopného nestraníka," uvedl premiér s tím, že by byl rád, kdyby se na jeho jménu shodly všechny partaje, protože funkční období ředitele by skončilo až v dalším volebním období.

Podle Sobotky je ale třeba zákon přijmout i proto, aby Česká republika mohla lépe čerpat peníze z EU. Přijetí nových pravidel pro fungování české byrokracie si Unie klade jako jednu z podmínek pro čerpání evropských fondů. „Je to jen hezká výmluva, čerpat by se dalo i bez toho," tvrdí bývalý ministr školství Fiala.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Petr Fiala (ODS) Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy