Pane Sobotko, opět jste prý prohrál. Toto se vám nebude líbit

Praha - Místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá se podívala na uplynulý týden a zhodnotila zejména politické působení premiéra Bohuslava Sobotky. Předseda vlády má podle ní několik zásadních problémů.

"Tento týden byl z hlediska české politiky po čase znovu výživnou ukázkou povolebního postavení sociálních demokratů Bohuslava Sobotky. Poukázal na zásadní problémy současného premiéra, který by měl být z nominálního hlediska vůdčí silou koalice, ale jak víme, skutečnost je jiná," tvrdí Vostrá.

"První, k čemu došlo, je, že Bohuslav Sobotka prohrál už další v řadě personálních sporů v koalici a neprosadil svého kandidáta na pozici evropského komisaře. Bylo skoro od počátku jasné, že to takto dopadne, ale přesto si neodpustil nesmyslné tanečky kolem," hodnotí poslankyně.

"Dalším z problémů Bohuslava Sobotky je nejednotnost ve vlastní straně, která se tento týden projevila při projednávání vládní novely o spotřebních daních. Poslanci jeho vlastní strany úspěšně „propašovali" do vládního návrhu vlastní úpravu, která nebyla po chuti zvláště ministrovi financí a nebyla konzultována ani s vedením ČSSD," komentuje Vostrá.

"Ve sněmovně vznikl chaos a začaly se porušovat standardní procedury. Vzhledem k tomu, že se jednalo o docela početnou skupinu poslanců ČSSD, tak nám to znovu obnažilo Sobotkův problém ve vlastním poslaneckém klubu. Letošní léto je pro premiéra nevlídné," zhodnotila Miloslava Vostrá.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Miloslava Vostrá

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

Aktualizováno před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy