Bém pošilhává po funkci v Lisabonu, chce řídit protidrogovou politiku EU

Praha - Bývalý pražský primátor Pavel Bém usiluje o místo ředitele Evropského monitorovacího střediska drog a drogových závislostí (EMCDDA) se sídlem v Lisabonu. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN). Bém úspěšně prošel prvním výběrovým kolem a dostal se mezi pětici kandidátů, z nichž nový protidrogový koordinátor vzejde. V následujících měsících se odehrají ještě čtyři výběrová kola, uvedly LN.

"Ano, postupuji dál. Je to začátek dlouhé cesty," potvrdil LN informaci Bém. "Centrum v Lisabonu je nesmírně významná instituce pro náš obor v Evropě, která nemá hranice. Navíc Česká republika je neúspěšná v obsazování zahraničních postů a já jsem se rozhodl pokusit alespoň o částečnou nápravu," citoval deník Béma.

Bývalý primátor za ODS je podle LN veřejnosti znám i jako Mazánek z policejních odposlechů jeho přítele, politického podnikatele Romana Janouška. A hlavně "proslul" jako politik, během jehož působení v čele pražské radnice započaly největší klientelistické kauzy Prahy, jako třeba Opencard či předražená výstavba tunelu Blanka, napsaly Lidové noviny.

Bém se před vstupem do politiky výrazně zapsal právě jako odborník na drogové závislosti. Stál u zrodu prvního Kontaktního centra pro drogově závislé v 90. letech a vytvořil také první strategii protidrogové politiky porevolučního Česka.

Evropané se poměrně výrazně liší ve svých preferencích pokud jde o konzumaci drog. Například kokain je oblíbený spíše v západní Evropě, zatímco v té střední a severní vede metamfetamin. Extázi si kupují lidé hlavně v Nizozemsku a v Londýně, naproti tomu marihuana je oblíbená všude stejně. Pokud to vztáhneme na konkrétní města, zjistili vědci, že nejvyšší množství kokainu se do odpadních vod dostává v belgických Antverpách, nizozemský Amsterdam zcela nepřekvapivě vede, pokud jde o marihuanu, a pervitin se nejvíc užívá v Helsinkách, uvedla studie koordinová norským Ústavem pro výzkum vody.

V případě pervitinu se na špičku žebříčku dostala finská města Helsinky a Turku, hned za nimi následovalo Oslo a České Budějovice. Právě na jihu Čech se ale naopak spotřebovává poměrně malé množství extáze, uvedli odborníci z Fakulty rybářství a ochrany vod.

Pokud jde o marihuanu, tam bylo zdaleka nejvyšší množství naměřeno v hlavním městě Nizozemska. Druhým největším uživatelem "trávy" je podle studie Paříž.

V Evropě se každý rok spotřebuje přibližně 2 050 tun konopných drog a počet odhalených pěstíren konopí neustále roste. V roce 2012 bylo v Evropě zachyceno přibližně 7 milionů rostlin konopí, což je téměř 3krát více než před 5 lety. Nárůst je patrný také v České republice, kde se ročně vypěstuje a zkonzumuje odhadem 20 tun konopných drog. V r. 2013 odhalila Policie ČR a Celní správa ČR celkem 276 pěstíren konopí a celkové zachycené množství konopných drog bylo 735 kg, informuje vláda.cz.

Výsledky posledních výzkumů z roku 2012 potvrzují, že mezi mladými v České republice postupně klesá obliba konopných drog. Tento trend se týká všech věkových skupin, včetně těch nejmladších. Zatímco v r. 2008 zkušenost s konopím uváděli nejčastěji respondenti v nejmladší věkové skupině 15–19 let, v r. 2012 to byli nejčastěji starší respondenti v kategorii 20−24 let.

Související

Pavel Bém /ODS/

Bém se vrací na magistrát, bude mít místo v protidrogové komisi

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) má své místo v protidrogové komisi hlavního města. Jeho odborná způsobilost je nezpochybnitelná, řekl dnes novinářům nově zvolený primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Bém se stal členem komise jako zástupce Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a podle Deníku N se již účastnil prvního zasedání. 
Pavel Bém

Bém vzkázal soudu, že odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou zfalšované

Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl dnes svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Vít Bárta (Věci veřejné).

Více souvisejících

Pavel Bém Drogy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 49 minutami

před 56 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy