STAN požadují přímou volbu starostů

Praha - Parlamentní hnutí Starostové a nezávislí postavilo kandidátky pro letošní komunální volby v osmi stovkách obcí včetně Prahy. Prosazovat chce zavedení přímé volby starostů. Zasazovat se chce také o větší odpovědnost obcí za jejich obyvatele, oznámili dnes novinářům zástupci hnutí, které je na celostátní úrovni spjato s TOP 09 a má zastoupení na parlamentní úrovni.

"Heslo naší volební kampaně je: Postaráme se. Vychází ze zkušeností našich starostů postarat se o místa, ve kterých žijí," uvedl předseda hnutí a liberecký hejtman Martin Půta.

Hnutí chce podle svého místopředsedy a europoslance Stanislava Polčáka odbourat současný stav, kdy občan je pouze evidován na nějaké adrese. Absurditu "evidenčního principu obyvatelstva" dokazuje to, že stovky lidí jsou k trvalému pobytu zapsáni na obecních úřadech, uvedl Polčák.

"My se chceme vrátit k tomu, že to zlaté pravidlo 'rodina, obec a stát' by mělo vyjadřovat příslušnost k té obci, a ta by měla mít také určité povinnosti," dodal Polčák. K přímé volbě starostů, kterou už řadu let neúspěšně slibují i jiné strany, Polčák mimo jiné poznamenal, že tuto formu zavedly už dvě třetiny evropských zemí včetně sousedů Česka.

Z 800 kandidátek pro obecní volby sestavil STAN zhruba šest desítek s partnerským hnutím Starostové pro Liberecký kraj. Z krajských měst bude kandidovat v Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, ve Zlíně, Ústí nad Labem a v Karlových Varech.

V hlavním městě mělo hnutí v minulých komunálních volbách pět kandidátek v menších městských částech. Nyní jich sestavilo 21 včetně soupisky pro volby do magistrátního zastupitelstva v koalici s KDU-ČSL a Stranou zelených. V Praze 1 zase kandiduje s lidovci a místní iniciativou občanů. Úspěch si slibují mimo jiné v Praze 6, v Praze 11 a v Praze 22, kde by chtěli otřást pozicí starosty Milana Collera (ODS).

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 36 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy