Babiš jedná s Hamáčkem o postupu při výběru ředitele BIS, sdělí postoj vlády

Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) začali v Hrzánském paláci jednat o postupu při výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Po schůzce oznámí postoj vlády. Současnému šéfovi civilní kontrarozvědky Michalu Koudelkovi končí funkční období v polovině srpna.

Babiš médiím o víkendu řekl, že o šéfovi BIS by měla rozhodnout nová vláda. Minulý týden po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem přitom nastínil dvě možnosti. Podle jedné z nich by zpravodajskou službu dál vedl Koudelka. Druhá varianta předpokládá, že by Koudelkova nástupce vybral až nový kabinet. V takovém případě by měl BIS v mezidobí vést Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

Zeman Koudelku dlouhodobě kritizuje. V květnu nevyhověl už pošesté návrhu vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi kritický materiál ohledně Koudelky. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Kvůli jmenování ředitele BIS se v Česku rozhořela politická debata. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která stejně jako další koalice Pirátů a STAN Koudelku podporuje, podnítila kvůli nynější situaci svolání mimořádné schůze dolní komory. Poslanci se mají sejít v pátek. Naopak kritické jsou k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a KSČM.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Hamáček BIS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy