Babiš nevidí důvod k personálním změnám ve vládě. Odmítl kritiku za nedostatek roušek

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod k personálním změnám ve vládě, a to ani po skončení krize kolem epidemie koronaviru. Vláda podle něj v krizi funguje a nejsou žádné problémy. Řekl to dnes v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Odmítl rovněž kritiku za to, že stát nezajistil občanům roušky a že vláda podle Nejvyššího správního soudu zrušila doplňovací senátní volby na Teplicku mimo svou pravomoc.

Podle Babiše není třeba ministry ve vládě vyměňovat, kabinet funguje jako tým. "Funguje to velice dobře, nevidím žádné problémy," řekl. Připustil, že kabinet se dopustil určitých chyb, podle něj to ale bylo dáno složitostí situace.

Premiér především odmítl kritiku za nedostatek roušek, které vláda nařídila povinně nosit na veřejnosti a lidé si je následně šili sami doma. "Žádný stát nedal lidem roušky," řekl. "Žádná vláda to nemohla zvládnout. Na světě je šest miliard lidí a když všichni najednou chtějí roušky, tak to nejde," dodal.

Podle něj kabinet situaci postupem času zvládl a Česko je nyní nejlépe zásobená země v Evropě, co se týká ochranných pomůcek. "My to zvládli, zásobování se vylepšuje," řekl. Prioritou podle něj je zajistit ochranné pomůcky především pro zdravotníky a pro pracovníky v sociálních službách.

Odmítl také kritiku ohledně zrušení březnového termínu doplňovacích senátních voleb. Podle Nejvyššího správního soudu vláda postupovala mimo svou pravomoc, měla pro takový krok předložit speciální zákon Parlamentu. "My tyhle detaily neznáme. To dělali legislativci ministerstva vnitra, asi nějak to nedomysleli a teď kolegové právníci říkali, že to napraví. Žijeme ve válečném stavu, asi se dělají chyby, určitě je napravíme," řekl Babiš. Nový termín doplňovacích voleb za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) zatím nebyl stanoven.

Babiš se v rozhovoru dotkl i možného dopadu epidemie koronaviru na řádné senátní volby a na krajské volby, které se budou konat v říjnu. Podle něj není důvod se obávat snížené volební účasti kvůli epidemii. Babiš je přesvědčen, že situace v Česku ohledně nákazy bude vyřešena podstatně dříve.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Roušky a respirátory Senátní volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy