Bartoš se chce zaměřit na přepracování stavebního zákona či rozvoj regionů

Prioritami ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsou podle Ivana Bartoše (Piráti) přepracování stavebního zákona, posílení transparentnosti veřejných zakázek i strategické plánování regionálního rozvoje. Řekl to dnes na tiskové konferenci po uvedení do úřadu.

Bartoš se podle premiéra Petra Fialy (ODS), který ho do funkce doprovodil, dlouhodobě zabývá veřejnou správou a byl velmi aktivní při přípravě stavebního zákona předešlou vládou. Na vedení MMR je podle něho proto velmi dobře připraven.

Česká republika se podle Bartoše potýká s bytovou krizí. "Už teď je pozdě s řešením, které musí bezodkladně přijít," řekl nový ministr. Důraz chce klást na digitalizaci stavebního řízení a tím i na jeho zrychlení. Rychlejší výstavbu nových bytů lze podle Bartoše zajistit ve spolupráci s obcemi. "Máme proto ambici představit zákon o dostupném bydlení, aby skutečně obce měly nástroje, možnosti, metodologii, ale i finanční podporu, aby mohly stavět a zvyšovat svůj bytový fond," uvedl dále. Opozice ještě před volbami podle Bartoše připravila vlastní verzi stavebního zákona. Bude podle něj stavebním kamenem pro přepracování schváleného znění, které předložila předchozí vláda.

S ohledem právě na vytváření dostupného bydlení Bartoš nevylučuje ani pokračování rozvíjení nástroje PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru). MMR ještě pod vedením předchozí ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) tento nástroj před sněmovními volbami použilo k vytvoření pilotního projektu výstavby nájemních bytů.

Bartoš se chce dále zaměřit na efektivitu, čerpání a transparentnost veřejných zakázek. Chce, aby do nich mohly vstupovat i malé a střední firmy, kdy je podle něj nyní administrace v mnoha případech složitá. Transparentnost a účelnost Bartoš zdůraznil i v případě rozdělování evropských dotací. Zároveň je podle něj třeba vyhovět požadavkům Evropské komise.

Další prioritou MMR bude podle Bartoše řízení regionálního rozvoje, a to na základě dat. Chce, aby i zde důležitou roli sehrála digitalizace. Regiony v ČR jsou podle něj různě silné a mají odlišné potřeby. Snahou bude maximálně snížit rozdíly mezi bohatými a chudými regiony. Bartoš také uvedl, že hodlá řešit také lázeňství a cestovní ruch, tedy odvětví výrazně zasažená koronavirovou krizí.

V tiskové zprávě poté ministr uvedl, že v rámci nově vzniklé vlády vznikne Vládní výbor pro regionální politiku, který by měl koordinovat politiku všech resortů, které mají dopad na regiony. "Propasti mezi regiony se zvětšují, a pokud to budeme přehlížet, může to nakonec rozervat celou zemi. Regionální politika státu musí být založena na datech tak, aby u všech projektů byl zřejmý jejich dopad na regionální soudržnost a byly realizovány ty, které regionální nerovnosti zmírní, " uvedl Bartoš. A tím konečně dojde k posílení koordinační role MMR, jak ji zmiňuje kompetenční zákon, dodal.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy